A.Σαρρηγεωργίου: Ενίσχυση της αξιοπιστίας και ίση μεταχείριση των εταιρειών

Από 31.3.2014 έως 1.4.2014 σε συνεργασία με την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το συνέδριο του “Eurofi”, του ευρωπαϊκού think tank που είναι αφιερωμένο στη ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοοικονομικού τομέα και αποτελεί αναγνωρισμένη πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των χρηματοοικονομικών αγορών και των ευρωπαϊκών και διεθνών αρχών.

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών του Eurofi High level seminar ήταν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, ο Διοικητής της ΤτΕ, κ. Προβόπουλος, ο Επίτροπος Barnier, ο Πρόεδρος της EIOPA κ. Bernardino (με τον οποίο ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Α. Σαρρηγεωργίου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων κ. Ν. Μακρόπουλος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για επίκαιρα θέματα που απασχολούν την ελληνική ασφαλιστική αγορά), Ευρωβουλευτές, επικεφαλής των σημαντικότερων αρχών του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα και πολλές άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες και αξιωματούχοι από το δημόσιο και ιδιωτικό ευρωπαϊκό χώρο.

Στο σημαντικό αυτό συνέδριο την ελληνική ασφαλιστική αγορά εκπροσώπησε ως ομιλητής ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ ο οποίος εξέθεσε τις απόψεις του στην ενότητα με θέμα : «Implementing Solvency II». 

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το νέο καθεστώς δε θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην παροχή μακροχρόνιων προγραμμάτων ζωής και συντάξεων, ειδικά τώρα που η υποχώρηση του κοινωνικών συνταξιοδοτικών παροχών καθιστά αναγκαία την μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό.
 
Σε ό,τι αφορά στην προσαρμογή στο Solvency II ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε πως η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο αν και δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα για μία μικρή Α. Σαρρηγεωργίου, G. Bernardino και Ν. Μακρόπουλοςαγορά όπως είναι η ελληνική. 

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να υπάρχει μία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή ή εθνικές με το συντονισμό του ευρωπαϊκού οργάνου ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ υποστήριξε πως το σημαντικό σημείο είναι να υπάρχει σύγκλιση και όμοια αντιμετώπιση όλων των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον ευρωπαϊκό χώρο (βλ. περίπτωση ΕΠΥ), ανεξάρτητα από το πώς θα δομηθεί η εποπτεία. Τέλος, ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που η ίδια η αγορά μπορεί να αναλάβει για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της, όπως θέσπιση Εγγυητικών Κεφαλαίων, διαιτησία για την επίλυση παραπόνων κ.ά.

Το Eurofi High level seminar παρακολούθησαν εκπρόσωποι της ΕΑΕΕ όπως ο κ. Ν. Μακρόπουλος, ο κ. Δ. Μαζαράκης, ο κ. B. Woirhaye, η κα. Ν. Σταυρογιάννη, ο κ. Ε. Μοάτσος, η κ. Μ. Αντωνάκη, η κ. Ε. Βαρουχάκη κ.ά.