Αναγκαία η συνεργασία όλων των μερών για τη εξωδικαστική επίλυση διαφορών

Αναγκαία είναι η συνργασία όων των εμπλεκομένων μερών, επιχειρηματικών φορέων, πολιτείας και νομικών, προκειμένου να γίνου περαιτέρω βήματα στην επίλυση διαφορών εξωδικαστικά. Αυτό επισήμανε ο κ. Κ. Μίχαλος, πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ και αναφέρθηκε στο έντρο Διαμεσολάβησης που λειτουργεί ένα χρόνο στο Επιμελητήριο και έχει ως στόχο:

- να διαχειρίζεται διαφορές που παραπέμπονται σε διαμεσολάβηση, αναλαμβάνοντας τη διοικητική και τεχνική οργάνωση της διαδικασίας
-  να παρέχει βοήθεια στα ενδιαφερόμενα μέρη για την επιλογή διαπιστευμένων διαμεσολαβητών, από το σχετικό κατάλογο που τηρεί το Κέντρο
- να λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και του διαμεσολαβητή
- να διαχειρίζεται τις οικονομικές παραμέτρους της διαδικασίας
- να παρέχει μια σειρά ακόμα υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως είναι οι μεταφράσεις, διερμηνείες κτλ.

Πρόσθεσε ότι η χώρα μας διαθέτει μέχρι και σήμερα ένα δύσβατο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. «Πρόκειται για ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό νόμων, συχνά διφορούμενων και αλληλοαναιρούμενων, από πολλαπλές επικαλύψεις και από υψηλό βαθμό ασάφειας και πολυπλοκότητας. Αποτέλεσμα είναι να επικρατεί σύγχυση, να προκαλούνται συχνά τριβές και διαφορές και – βεβαίως – να δημιουργείται ένας τεράστιος όγκος υποθέσεων, τις οποίες η ελληνική Δικαιοσύνη αδυνατεί να διεκπεραιώσει εγκαίρως. Οι συνέπειες είναι προφανείς. Οι καθυστερήσεις και η διαιώνιση της αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων προκαλούν υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις – τόσο σε χρόνο, όσο και σε χρήμα». 

Ωστόσο, οι δυνατότητες που παρέχονται μέσα από την ανάδειξη σύγχρονων, εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Και για αυτό τόνισε ότι «απαιτείται γι’ αυτό το σκοπό συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, των επιχειρηματικών φορέων και της νομικής κοινότητας».