Ποιος θα πληρώσει την μοναχική πορεία;

Τελικά η βιασύνη για να γίνουν «πράγματα» στην αγορά, και μεταρρυθμίσεις, και αλλαγές και για να υιοθετηθούν νέα δεδομένα, κ.λπ., κ.λπ. ήταν μεγαλύτερη από το μέγεθος των όσων έχουν γίνει στην πράξη και συνιστούν εκσυγχρονισμό και μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον λειτουργίας.  

Αυτό αποδεικνύεται στην ασφαλιστική καθημερινότητα όπου μετά από το «στραγγάλισμα» των 7 ημερών (ακόμα ακατανόητη η σκοπιμότητα των 7 και όχι των 10 ή των 14) )και των άλλων εξίσου επιτακτικά αναγκαίων επιλογών, η κατάσταση παραμένει να ακροβατεί

 Ακόμα υπάρχουν κενά, δεν έχουν γίνει κατανοητά  διάφορα πράγματα, δεν γνωρίζουν ξεκάθαρα οι άνθρωποι και οι εταιρείες της αγοράς:  το πώς, το τι, και με ποιόν τρόπο εφαρμόζεται, γίνεται, ή τηρείται  καθετί από τα καινούρια που βρίσκονται σε ισχύ. 

Για παράδειγμα σήμερα 31 Μαρτίου λήγει και η προθεσμία που είχε δοθεί ώστε οι ασφαλιστικές εταιρείες να ολοκληρώσουν τις συμβάσεις τους με τους πράκτορες,  τους ασφαλιστικούς συμβούλους ή και τους μεσίτες. Οι συμβάσεις έπρεπε να είχαν υπογραφεί.  

Έτσι, επειδή στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό δεν έχει συμβεί, χιλιάδες επαγγελματίες της ασφάλισης μένουν σε εκκρεμότητα ενώ και οι εταιρείες δεν έχουν τακτοποιήσει το θέμα αυτό.  Μάλιστα αν εισέλθουμε και στον πυρήνα του θέματος θα διαπιστώσουμε ότι όχι μόνο δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις αλλά και όσες πήγαν να υπογραφούν σκόνταψαν σε διάφορα ουτοπικά, έως και αστεία θέματα. 

Ούτε στην ουσία ούτε στο περίγραμμα επήλθε αποτέλεσμα. Και όλα αυτά που περιγράφουμε ως «μαύρες τρύπες» του συστήματος όσο περνά ο καιρός και δεν λύνονται –αποσαφηνίζονται- τόσο θα διογκώνονται και δεν αποκλείεται να αναζητηθούν ευθύνες οπότε και θα την πληρώσει ο ευαίσθητος  κρίκος.

Βέβαια αυτό υπάγεται στην σφαίρα της αναζήτησης ευθυνών που και εδώ θα συμβεί αιφνιδίως όταν κάποιος θα θυμηθεί ότι έπρεπε να έχει γίνει κάτι που δεν έγινε, όπως συνηθίζεται στην ελληνική πραγματικότητα. Μέχρι τότε το γεγονός  είναι  ένα:  όλη η βιασύνη και οι κανόνες, και οι νόμοι και οι υποχρεώσεις που αφορούν το νέο περιβάλλον λειτουργίας των συντελεστών της ασφάλισης δεν έχουν γίνει πράξη. Και ο καθένας συνεχίζει την μοναχική πορεία του…