Χάνονται οι ασφαλιστές στο φορολογικό

Άγνοια φορολογική επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά με απρόβλεπτες συνέπειες στις εργασίες των συντελεστών του κλάδου. 

Ακόμα σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων αναμένεται από το υπουργείο Οικονομικών σειρά εγκυκλίων για την αποσαφήνιση θεμάτων σχετικών με πρόσφατες φορολογικές ρυθμίσεις.

Κύκλοι της αγοράς δηλώνουν στο iw πως αν και η ΕΑΕΕ έχει επισημάνει το θέμα σε αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, εντούτοις οι εγκύκλιοι δεν έχουν εκδοθεί με αποτέλεσμα οι οικονομικές υπηρεσίες των ασφαλιστικών εταιρειών να μην είναι σε θέση να εφαρμόσουν το νόμο με ασφάλεια. 

Όπως τονίζουν τρία είναι τα ζητήματα που απαιτούν διευκρινήσεις και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη διευκρινίσεων είναι:

-         Από πότε και για ποιους θα ισχύσει η παρακράτηση φόρου επί της προμήθειας του ασφαλιστή, που όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ του το iw έχει επαναφέρει το υπουργείο διατηρώντας την προκαταβολή φόρου για την τρέχουσα χρήση με στόχο την ενίσχυση των εσόδων του δημοσίου. 

-         Το κατά πόσο θα φορολογηθούν οι εισφορές σε είδος που λογίζονται για τα φυσικά πρόσωπα ως εισόδημα. Σημειώνεται ότι υπηρεσιακές πηγές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι με την εγκύκλιο του το υπουργείο θα πάρει πίσω τη σχετική ρύθμιση

-         Ποιος θα κάνει την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης όταν πρόκειται να αποδοθεί σε ασφαλισμένους ασφάλισμα από ομαδικά και συνταξιοδοτικά συμβόλαια.