Κανόνες εποπτείας-συμπεριφοράς και άλλες δράσεις από ΕΙΟPA

Το πρώτο βήμα για σύγκλιση των αρχών που εποπτεύουν την ασφαλιστική αγορά σε κάθε χώρα της ΕΕ κάνει η EIOPA προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή εποπτική κουλτούρα και σύγκλιση των διαφορών που σήμερα υπάρχουν.

Η απόφαση για «συστέγαση» με ενιαίους κανόνες και αρχές όλων των εποπτικών συστημάτων έχει ληφθεί και πλέον δρομολογούνται σχετικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

Κατά τις πληροφορίες ανάμεσα από τα πρώτα βήματα που γίνονται είναι η δημιουργία «Εποπτικού Εγχειριδίου», «Κώδικα Καλών Εποπτικών Πρακτικών» και Κέντρου Εμπιστοσύνης». Το εγχειρίδιο θα περιέχει τα κοινά βήματα ενός εποπτικού ελέγχου και τα σημεία που εστιάζει αυτό, ο Κώδικας όλα τα στοιχεία που θα πρέπει να τηρούν οι εποπτικές αρχές προκειμένου να συνδράμουν σε βελτιώσεις των ασφαλιστικών αγορών υποβοηθώντας τις εταιρείες και να βελτιώνουν τα οικονομικά τους στοιχεία. Το Κέντρο Εμπιστοσύνης θα αποτελεί θεσμό που θα εγγυάται την καλή σχέση των ασφαλιστικών εταιρειών με τις εποπτικές αρχές και τους καταναλωτές.

Όλα αυτά που «τρέχουν» με γρήγορο ρυθμό θα συμβάλουν κατά τους αρμοδίους και στην διαφαινόμενη ζήτηση προγραμμάτων Υγείας και Σύνταξης ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν και βάση για κοινές δράσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, ενιαία αντίληψη, συμπεριφορά και οτιδήποτε άλλο αφορά την λειτουργία τους ως επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Όπως αναφέρεται αρμοδίως, όλα αυτά αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την ορθή και ακέραιη λειτουργία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.