3 «stop» της διαμεσολάβησης στην εμπορική πολιτική των ασφαλιστικών

Τρεις «κόκκινες γραμμές» στην εμπορική πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών ετοιμάζονται να βάλουν οι διαμεσολαβούντες  προκειμένου να διασφαλίσουν, όπως ισχυρίζονται, ότι δεν θα υπάρξουν αναφορές περί αθέμιτων ή παράτυπων πρακτικών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε βάρος των οικονομικών τους συμφερόντων.

Όπως είναι γνωστό, έως τις 31 Μαρτίου κάθε ασφαλιστική εταιρεία υποχρεούται να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος την εμπορική της πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, οι διαμεσολαβούντες διαπίστωσαν ότι σε ορισμένες πολιτικές περιλαμβάνονται όροι οι οποίοι, είτε ισορροπούν οριακά μεταξύ νόμιμου και παράνομου, είτε αφήνουν γκρίζα πεδία ερμηνειών και για το λόγο αυτό θα επιχειρήσουν να θέσουν εκτός συμφωνιών ανάλογες αναφορές, σε επαφές που θα έχουν με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, οι τρεις «κόκκινες γραμμές» των δαιμεσολαβούντων έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών αφορούν:

 -       Σε αναφορά που προβλέπεται στην εμπορική πολιτική εταιρειών σύμφωνα με την οποία τα δίκτυα πωλήσεων οφείλουν να λαμβάνουν γνώση και να εφαρμόζουν τις εγκυκλίους των ιδίων των εταιρειών, της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς και φορέων της ασφαλιστικής αγοράς. Όπως τονίζεται, κάθε φορέας της διαμεσολάβησης οφείλει να ενημερώνει μόνο τα μέλη του για τις εγκυκλίους που εκδίδει. Υπό αυτή την έννοια, καθίσταται αδύνατο να λαμβάνει γνώση το σύνολο της διαμεσολάβησης για τα όσα πρεσβεύει ή αποφασίσει ο εκάστοτε φορέας ο οποίος εκπροσωπεί μέρος της αγοράς.
-       Στον περιορισμό της καταβολής προμήθειας έναντι ασφαλιστικού συμβούλου ο οποίος μετά τα πρώτα γενέθλια ασφαλιστηρίου κλάδου Ζωής δεν παρέχει ικανοποιητικές υπηρεσίες στον ασφαλισμένο. Κατά τους ασφαλιστές, ο όρος «ικανοποιητικές» είναι γενικός, επιδέχεται πολλών ερμηνειών και υπό αυτή την έννοια δεν διασφαλίζει τα οικονομικά συμφέροντα των διαμεσολαβούντων, αφού μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε λύση της σύμβασης.
-       Σε όρο ο οποίος αναφέρεται στους πράκτορες και, έμμεσα, δεν επιτρέπει νέες συνεργασίες , παρά μόνο με ασφαλιστικούς συμβούλους. Ο τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένος ο εν λόγω όρος επί της ουσίας αποκλείει τις συνέργειες μεταξύ πρακτορείων και άρα τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων σχημάτων στα δίκτυα.