«Καίγονται» στο 20% του φόρου οι ασφαλιστές

Σε μια πολύ δύσκολη φορολογικά χρονιά πρόκειται να εξελιχθεί το 2014 για τους ασφαλιστές, που καλούνται φέτος να καταβάλλουν προκαταβολή φόρου για την τρέχουσα χρήση, ενώ θα στερηθούν και το 20% των εσόδων τους λόγω παρακράτησης φόρου –την οποία επανέφερε το υπουργείο Οικονομικών- για κάθε παραστατικό το οποίο κόβουν.

Η φορολογική περιπέτεια στην οποία έχουν εισέλθει οι ασφαλιστές άρχισε τον Οκτώβριο του 2011 όταν το υπουργείο κατήργησε την παρακράτηση φόρου για τα εισοδήματά τους, καθιερώνοντας ωστόσο την προκαταβολή φόρου 55% για κάθε επόμενη χρήση.

Οι ασφαλιστές βρέθηκαν έτσι το 2012 με αυξημένη ρευστότητα λόγω κατάργησης της παρακράτησης του 20%, όμως το 2013 υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν πέρα από το φόρο για τα εισοδήματα του 2012 και προκαταβολή φόρου για το 2013.
Φέτος λοιπόν τα δεδομένα αλλάζουν και πάλι, αφού υποχρεούνται σε παρακράτηση φόρου για τα εισοδήματα της χρονιάς, αλλά και σε προκαταβολή φόρου για το 2014 (μετά το συμψηφισμό των προκαταβολών του 2013).

Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι πρόκειται για μια πραγματικά παρανοϊκή και άδικη στάση του υπουργείου Οικονομικών έναντι των διαμεσολαβούντων του κλάδου, για μια πολιτική η οποία πέρα από το ότι είναι αντιπαραγωγική, κοστοβόρα και γραφειοκρατική, αποσκοπεί μόνο στην πρόσκαιρη ενίσχυση των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Προσθέτουν δε ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί αρνητικό κλίμα στους ξένους επενδυτές και διευκρινίζουν ότι στην ασφαλιστική αγορά ήδη δραστηριοποιούνται ισχυροί διεθνείς όμιλοι, ενώ τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα προτείνουν σε ξένους επενδυτές την πώληση των θυγατρικών τους στην ιδιωτική ασφάλιση και το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να έχει διασφαλίσει ένα σταθερό και ελκυστικό για τους επενδυτές φορολογικό περιβάλλον.