Α. Σαμαράς: Παροχές σε κοινωνία και επιχειρήσεις

Μέτρα και παροχές σε επιχειρήσεις και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, μεταξύ των οποίων και μειώσεις εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών, επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες, ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων με κονδύλια 500 εκατ.ευρώ και των αστέγων με 20 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, A. Σαμαράς. Τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες και θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα, που απελευθερώνουν την οικονομία και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα. «Είχαμε υποσχεθεί» επισήμανε «να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος στην οικονομία για να ανταμειφθούν οι τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού».

Μέτρα και ενισχύσεις

– Πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε ένα εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο, σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1500 ευρώ.

– Έκτακτη ενίσχυση 20 εκατομμυρίων σε υπηρεσίες που προσφέρουν στους άστεγους, στέγαση, φαγητό κλπ

– Από την πρώτη Ιουλίου, θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά των εργαζομένων. Από 44% του μισθού, περίπου, οι εισφορές μειώνονται κατά 3,9%, στο 40%. Έτσι μειώνεται το εργασιακό κόστος. Για κάθε 100 ευρώ, δηλαδή, που πλήρωναν οι εργοδότες σε ασφαλιστικές εισφορές, θα πληρώνουν τώρα 89 ευρώ. Και για κάθε 100 ευρώ εισφορών που πλήρωναν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, θα πληρώνουν τώρα 94.

– Το 2014, θα δοθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο σε επιστροφές παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, επιπλέον εκείνων που είχαν προβλεφθεί από το πρόγραμμα. Έτσι, οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών φέτος θα φτάσουν τα 2,8 δισεκατομμύρια. Κι αυτό θα δώσει άμεση ρευστότητα στην οικονομία και θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την αναγκαία Ανάκαμψη.