«Διεθνές Σήμα Ποιότητος Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας»

Με στόχο τη διεθνή προβολή των ελληνικών προιόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων & ποτών η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ θεσμοθέτησαν το «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας», το οποίο θα λαμβάνουν επιχειρήσεις του εξωτερικού, με βάση συγκεκεριμένα κριτήρια και διαδικασίες. Επιπλέον στο πλαίσιο της λειτουργίας του σήματος, θα πραγματοποιείται διετής διαγωνισμός για την βράβευση του πιο πρωτότυπου και βέλτιστου πιάτου ελληνικής μεσογειακής γαστρονομίας. 

Όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Κορκίδης, σε εκδήλωση για την απονομή βραβείων για το λογότυπο του σήματος, « το εν λόγω σήμα ευελπιστούμε ότι θα ταυτιστεί με τα ελληνικά προϊόντα και θα τους προσφέρει μια μεγαλύτερη ώθηση και αναγνωρισιμότητα στις ξένες αγορές. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους σχεδιαστές των σημάτων για την εξαιρετική δουλειά και τις πρωτότυπες ιδέες. Μία από τις πλέον σημαντικές προϋποθέσεις για την καλύτερη προώθηση των προϊόντων μιας χώρας στο εξωτερικό είναι η διασφάλιση του σήματος ποιότητας».

Σχετικά με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων τόνισε πως κατά τη διάρκεια της ύφεσης υπήρξε μικρή αλλά αισθητή αύξηση στις εξαγωγές – κυρίως λόγω των πετρελαιοειδών. «Την τελευταία διετία, βέβαια, καταγράφεται μια μικρή κάμψη που ελπίζουμε ότι θα αναστραφεί. Ως προς τα τρόφιμα φαίνεται πως υπάρχει μια σταθερή ροή εξαγωγών προς τη Δυτ. Ευρώπη, την Ρωσία και τις ΗΠΑ που βασίζεται κυρίως σε κατηγορίες αγαθών όπως ψάρια, προϊόντα ζωικής προέλευσης, εσπεριδοειδή, λίπη και παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών, φρούτων. Όλα αυτά όμως απαιτούν και την κατοχύρωση της χώρας προέλευσης, την εμφανή σύνδεση ενός προϊόντος με τη χώρα στην οποία αυτό παράγεται».
 

Η δράση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς αφού μπορεί να λειτουργήσει σαν πρότυπο και για άλλα παρόμοιας αντίληψης σήματα ποιότητας. 

Έτσι η ΕΣΕΕ, από την πλευρά της, έχει αναλάβει:
- Την ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων και καταναλωτών για το «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας» και τα οφέλη
- Την ανάπτυξη και ενημέρωση με περιεχόμενο δίγλωσσης (ελληνικά – αγγλικά) διαδικτυακής πύλης (portal), μέσω της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει πληροφόρηση
- Το σχεδιασμό και την παραγωγή του «Σήματος Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας» και την κατοχύρωση ονόματος και σήματος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία
- Την εκπαίδευση επαγγελματιών & στελεχών των πιστοποιημένων επιχειρήσεων στην ετοιμασία εδεσμάτων με χρήση ελληνικών προϊόντων, σε χώρους και χρόνο που η ΕΣΕΕ θα ορίσει.

Από τη δική του πλευρά, ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ θα αναλάβει:

• Την ενημέρωση των επιχειρήσεων του εξωτερικού για το «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας», τα οφέλη από την λήψη του, τις διαδικασίες και τα κριτήρια λήψης του σήματος.
• Την ετοιμασία του αναγκαίου υλικού για την διαδικασία ελέγχου των επιχειρήσεων
• Τη συλλογή του αναγκαίου υλικού (ενδεικτικά και μη περιοριστικά: κείμενα, εικόνες, οικονομικά στοιχεία, υπεύθυνες δηλώσεις / βεβαιώσεις κτλ) από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τη διαδικασία του ελέγχου.
• Την συμβουλευτική διαδικασία  ικανοποίησης των κριτηρίων λήψης σήματος από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήψη αυτού.
• Την απόδοση του σήματος στις επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί.
• Την υποστήριξη της ΕΣΕΕ στην προσθήκη περιεχομένου της δικτυακής πύλης που αναφέρεται ανωτέρω.