Στο ΣτΕ κρίνεται η ευθύνη του δημοσίου για την Ασπίς

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί αν υπάρχει ευθύνη του δημοσίου για πλημμελή εποπτεία στην υπόθεση της Ασπίς μετά από την προσφυγή που πραγματοποίησαν αρχικά τέσσερις ζημιωθέντες – ζητώντας αποζημίωση 2,5 εκατ. ευρώ – και τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν από συνολικά 200 πρώην ασφαλισμένους με αγωγές που φτάνουν τα 250 με 350 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ν. Κεχαγιάογλου, πρόεδρο του Συλλόγου Ζημιωθέντων, στη συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ – τη Δευτέρα που πέρασε – η δικαστική αρχή έδωσε διορία μέχρι τις 10 Απριλίου, προκειμένου να κατατεθούν υπομνήματα και να υπάρξει άμεσα εξέλιξη, παρά το αίτημα του δικηγόρου της πολιτείας να αναβληθεί έως το 2015 ή 2016 η εξέταση της εν λόγω υπόθεσης από το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά τους τα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν τους πρώην ασφαλισμένους της Ασπίς τόνισαν την υποχρέωση των εποπτικών αρχών να διαφυλάσσουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και ο δικηγόρος του δημοσίου υποστήριξε πως σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο άλλων χωρών η εποπτική αρχή δεν φέρει ευθύνη σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Προς το παρόν αναμένεται να κατατεθούν τα επιπλέον στοιχεία που χρειάζεται η δικαστική αρχή, προκειμένου να αποφασίσει για την έκβαση της προσφυγής. Ωστόσο επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ των ζημιωθέντων, τότε όσοι έχουν καταθέσει αγωγές θα αποζημιωθούν αφού πρώτα το Πρωτοδικείο ορίσει το ποσό για κάθε δικαιούχο.