Ασύμμετρο παιχνίδι με τα ασφάλιστρα στον κλάδο οχημάτων

Με απώλειες παραγωγής της τάξης του 7% εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς ότι κύλησε το πρώτο δίμηνο του 2014, έναντι τους αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα χαρτοφυλάκια των εταιρειών που από την αρχή της κρίσης και έως το τέλος του 2013 έχασαν συνολικά το 30% των εσόδων τους.

Μιλώντας στο iw  τονίζουν ότι οι απώλειες παραμένουν αισθητές στον κλάδο Ζωής (συνταξιοδοτικά προγράμματα) που κινούνται κοντά στο 10%  λόγω απουσίας φορολογικών κινήτρων, όμως το πλήγμα που δέχονται οι γενικές ασφαλίσεις προέρχεται κυρίως από την αστική ευθύνη οχημάτων, όπου ο κύριος όγκος των απωλειών προκαλείται από το νέο κύκλο μειώσεων που επιχειρούν αρκετές εταιρείες στα ασφάλιστρα, προβαίνοντας σε εκπτώσεις έως και 10%.

Προσθέτουν δε ότι, η συνεχιζόμενη μείωση των ασφαλίστρων πρόκειται στο άμεσο μέλλον, και ειδικότερα το 2015 να προκαλέσει εκρηκτικά αποτελέσματα σε ορισμένες ασφαλιστικές όταν θα κληθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος να καλύψουν τις προβλεπόμενες από το Solvency II κεφαλαιακές ανάγκες.

Όπως υπογραμμίζουν, το Solvency II θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, ωστόσο η εποπτική αρχή θα ζητήσει την προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα νωρίτερα, γεγονός το οποίο θα υποχρεώσει αρκετές εταιρείες σε διορθωτικές κινήσεις ήδη από το 2015. Μια εξ αυτών θα είναι η επαναφορά -μερική ή συνολική- των ασφαλίστρων τους σε «φυσιολογικά» επίπεδα, και σε αυτή την περίπτωση οι εταιρείες αυτές θα αρχίσουν να δέχονται χτυπήματα από τον ανταγωνισμό που θα βρει την ευκαιρία να «μαζέψει» χαμένα χαρτοφυλάκια.

«Τότε είναι που αρκετοί παίκτες της αγοράς θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο,  μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τον αδυσώπητο πόλεμο τον οποίο θα δεχθούν από την αγορά, αλλά και τις ταυτόχρονες πιέσεις της ΤτΕ για την εξεύρεση νέων κεφαλαίων» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, διευκρινίζοντας ότι «το δείγμα γραφής της εποπτικής αρχής είναι ξεκάθαρο: Οι έλεγχοι οφείλουν να είναι άμεσοι και να εκτελούνται σε βάθος, εξασφαλίζοντας στην αγορά μόνο ένα μικρό και λογικό διάστημα προσαρμογής. Υπό αυτή την έννοια οι πιέσεις για το Solvency II θα αρχίσουν από τα μέσα του 2015, οι έλεγχοι από την 1η Ιανουαρίου 2016 και οι ποινές από το β΄ τρίμηνο» προσθέτουν.