Τι περιμένουμε από την ΕΚΤ και το Ντράγκι σήμερα;

Άλλη μια δυναμική ανακοίνωση σήμερα από την ΕΚΤ, με τις προβλέψεις των αναλυτών να δείχνουν παραμονή των επιτοκίων στα επίπεδα των ιστορικών χαμηλών του 0.25%. 

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η σκυτάλη θα δοθεί στην συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι με το σημαντικότερο στοιχείο να είναι φυσικά ο πληθωρισμός που ακόμη παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε σε μια τέτοια περίπτωση όμως;
Μπορεί η ανακοίνωση για την εκτίμηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο να έδωσε μια ανάσα τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, ωστόσο όταν το HICP βρίσκεται στο 0.8%, καταλαβαίνει κανείς πως η απόσταση από το στόχο του 2.0% είναι μεγάλη.

Παρότι λοιπόν ο άμεσος κίνδυνος δείχνει να έχει αποφευχθεί, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να δούμε μια εξαγγελία μέτρων περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, από τη στιγμή άλλωστε που τα σημερινά στοιχεία που θα φέρει στη δημοσιότητα ο Ντράγκι θα δείξουν ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης το 2016 κυμαίνονται στο 1.6%, αρκετά κάτω από το στόχο.

Πως θα επηρεαστεί το EUR σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Αρχικά ας πάρουμε την περίπτωση περικοπής επιτοκίων που είναι και η πλέον απρόσμενη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Θεωρώ πως μια ενδεχόμενη περικοπή για το βασικό επιτόκιο θα έφερνε το EUR/USD να κοιτάζει τις στηρίξεις της περιοχής του 1.3600.

Μια απόφαση άρσης του περιορισμού του μηχανισμού SMP, δεν θα έφερνε τόσο μεγάλες πιέσεις όσο μια ενδεχόμενη περικοπή επιτοκίων, ωστόσο θα μπορούσε να δώσει μια καθαρή διάσπαση στο EUR/USD κάτω από το 1.3700.

Αν η ΕΚΤ δείξει σιγουριά για τις αποφάσεις και την πορεία της νομισματικής πολιτικής χωρίς να “σημαδεύει” περαιτέρω χαλάρωση, τότε θα πρέπει να περιμένουμε μια νέα προσπάθεια ράλι προς το 1.3820.

Γενικά πάντως μεγάλο κομμάτι θα κριθεί στον τρόπο που θα επικοινωνήσει ο Μάριο Ντράγκι τις όποιες αποφάσεις. Αν η ΕΚΤ δείξει διάθεση να πάρει μέτρα που θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, δείχνοντας ότι απαντά στα προβλήματα που υπάρχουν η πτώση θα είναι σίγουρα μικρότερη.

Αν όμως δούμε μια στροφή στη ρητορική της ΕΚΤ σε μια χαλαρή πολιτική που θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε ο αντίκτυπος στο EUR θα είναι μεγαλύτερος.