Χ.Α.: Επόμενος στόχος οι 1.380 μονάδες

Σε νέα υψηλά έτους, και στα υψηλότερα επίπεδα 33 μηνών (από τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου του 2011), βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά.

Την ψυχολογία των επενδυτών ενίσχυσε και η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7%, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας το 2010.
Πλέον οι περισσότεροι αναλυτές διαβλέπουν άνοδο στις 1.380 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο και πτώση στα ομόλογα στο 6%. Η περιοχή των 1.300 μονάδων μπορεί να μεταμορφωθεί σε ζώνη στήριξης. Η αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα μπορεί να θεωρηθεί σχετικά εύκολη υπόθεση, γιατί, όπως όλα δείχνουν, κλείνει το μέτωπο της Τρόικας με την Τράπεζα της Ελλάδος για το ύψος των προβλέψεων που πρέπει να λάβουν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες. 

Η επικύρωση των προβλέψεων θα «ανοίξει» τον δρόμο για τη λύση της ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank, η οποία στη συνέχεια θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Η αγορά έδειξε να προεξοφλεί το ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα διαμορφωθούν σε διαχειρίσιμο επίπεδο και τώρα αναμένει τα αποτελέσματα των «stress test» σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τα οποία θα ανακοινώσει η ΤτΕ την ερχόμενη εβδομάδα. 

Ενισχυτικά επιδρούν στην ανοδική πορεία της αγοράς οι θετικές αναθεωρήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, αλλά και το deal της Gazprom με τη ΔΕΠΑ για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, που θα έχει σημαντικά οφέλη για αρκετές εισηγμένες εταιρείες του βιομηχανικού τομέα (ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ. Μυτιληναίος) και για τις θυγατρικές του ομίλου της Βιοχάλκο (Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΒΑΛ, Σιδενόρ κ.λπ.).

JP Morgan – Alpha Finance

«Ψήφο εμπιστοσύνης» συνεχίζει να δίνει η JP Morgan στην Ελλάδα, καθώς συγκαταλέγει την εγχώρια αγορά, μαζί με αυτές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, στις κορυφαίες της Ευρώπης. 

Η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, ο ΟΤΕ και η Coca Cola Hellenic αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της JP Morgan από την ευρωπαϊκή περιφέρεια με σύσταση «overweight». 

Την αύξηση των κερδών των ελληνικών εταιρειών κατά 28% ετησίως έως το 2017 προβλέπει η Alpha Finance σε έκθεσή της για την αγορά, στην οποία αναμένει περιθώριο ανόδου 9-19%. 

Η ελληνική οικονομία, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στον Γενικό Δείκτη, εκτός των τραπεζών, έχουν σημειώσει μέση ετήσια μείωση των κερδών τους κατά 19% την περίοδο 2008-2013. 

Η χρηματιστηριακή διαβλέπει περιθώριο ανόδου για τον Γενικό Δείκτη, εκτός των τραπεζών, της τάξεως του 9-19%. Οι κορυφαίες της επιλογές είναι οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.