Συλλήψεις ιδιοκτητών συνεργείων για απάτες ύψους 454.000 ευρώ

Κυκλώματα που λυμαίνονται την ασφαλιστική αγορά και τους ασφαλισμένους εντοπίζουν τα τελευταία χρόνια οι διωκτικές αρχές μέσα από ελέγχους που διενεργούν σε όλη την Ελλάδα.

Στο κυνήγι της ασφαλιστικής απάτης, που φτάνει το 10% των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών αποζημιώσεων, έχουν μπει και οι ασφαλιστικές, οι οποίες πραγματοποιούν ενδελεχείς ελέγχους των εγγράφων που παραλαμβάνουν και ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διερευνηθεί κάθε στοιχείο, που φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στη νομιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «ύποπτα» τιμολόγια που έχουν στα χέρια τους ασφαλιστικές αλλά και καταγγελίες πελατών αξιοποίησε σε πρόσφατη έρευνα της η αστυνομία. Μετά από πολύμηνη έρευνα σε συνεργεία χτες οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τρεις Έλληνες, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επισκευής οχημάτων και πώλησης ανταλλακτικών για κακουργηματικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και πλαστογραφία . Οι τρεις κατηγορούμενοι, για τους οποίους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, εξέδωσαν συνολικά 258 πλαστά ή εικονικά τιμολόγια στους πελάτες τους (με τα οποία εισπράττονταν οι αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές), συνολικού ύψους 454.000 ευρώ. 

Επίσης σε ελέγχους που έγιναν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική και την Κέρκυρα διαπιστώθηκαν παραβάσεις εις βάρος άλλων έξι ιδιοκτητών επιχειρήσεων επισκευής οχημάτων για την έκδοση 19 εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας πάνω από 78.000 ευρώ.

Ανταλλακτικά με εικονικά στοιχεία στον Ασπρόπυργο

Μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας σε  υποθέσεις δηλωθέντων τροχαίων ατυχημάτων σε ασφαλιστικές εταιρείες οι αρχές εντόπισαν συνεργείο στον Ασπρόπυργο, το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε εκδώσει 203 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 291.033 ευρώ, από τα οποία τα 147 είχαν συνολική αξία 242.506 ευρώ. 

Υποψίες για την ύπαρξη παράνομης δραστηριότητας κίνησε καταγγελία ασφαλιστικής εταιρείας στις εισαγγελικές αρχές για περίεργα στοιχεία σε έγγραφα αποζημίωσης. 

Όπως αποδείχθηκε έγγραφα που είχε καταθέσει ασφαλισμένος προκειμένου να αποζημιωθεί και αφορούσαν παραστατικά για αγορά ανταλλακτικών, ανέγραφαν ανύπαρκτο Α.Φ.Μ. και διεύθυνση έδρας της επιχείρησης καθώς και άλλα εικονικά ή πλαστά στοιχεία. Όπως αναφέρει η έκθεση των αρχών οι εργασίες φέρονταν να είχαν πραγματοποιηθεί σε συνεργείο στον Ασπρόπυργο ιδιοκτησίας δύο Ελλήνων, 37 και 46 ετών, οι οποίοι και συνελήφθησαν χτες, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών, βρέθηκαν στις οικίες τους εταιρικά έγγραφα τα οποία ελέγχει η αστυνομία.

Σύμφωνα με την αστυνομία «ο εντοπισμός και η σύλληψή τους είναι αποτέλεσμα συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, από κλιμάκια αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, σε συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων – πώλησης ανταλλακτικών καθώς και σε οικίες σε Ασπρόπυργο, Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρα, Μαγούλα Αττικής και Κέρκυρα».

Τιμολόγια 163.500 ευρώ με  εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία από συνεργείο στον Κορυδαλλο

Στα ίχνη και δεύτερου συνεργείου, ιδιοκτησίας 31χρονου Έλληνα, έφτασε χτες η αστυνομία. Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία το εν λόγω συνεργείο χορήγησε  τα τελευταία τέσσερα χρόνια τιμολόγια ύψους 163.500 ευρώ τα οποία επίσης περιείχαν πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία. 

Όπως ορίζει ο νόμος ο συλληφθέντας, που κατηγορείται για παράβαση διατάξεων της Φορολογικής Νομοθεσίας, αναφορικά με την έκδοση φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ καθώς και για πλαστογραφία, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δικογραφία και για άλλες έξι επιχειρήσεις

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ελέγχων διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε έξι επιχειρήσεις – συνεργεία, που δραστηριοποιούνται στο Χαϊδάρι, το Περιστέρι, το Ίλιον, την Κέρκυρα και τον Ασπρόπυργο. Όπως προέκυψε, το ίδιο χρονικό διάστημα, είχαν εκδώσει συνολικά 19 εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 78.068 ευρώ. Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκε ξεχωριστή ποινική δικογραφία πλημμεληματικού χαρακτήρα