Χωρίς πυξίδα οι τιμολογήσεις στα ασφάλιστρα οχημάτων

Με γενναίες μειώσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου οχημάτων, που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν και το 50%, ξεκίνησε το 2014. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά και όπως εκτιμούν στελέχη «η πτωτική τάση την οποία ακολουθούν τα ασφάλιστρα κατά το νέο χρόνο, με μεγαλύτερη μάλιστα σφοδρότητα από το 2013, προδικάζει, με μαθηματική ακρίβεια, την ανάστροφη πορεία τους όταν η αγορά θα αρχίσει και πάλι να μετρά περισσότερα τροχαία, ή όταν τα φουσκωμένα χαρτοφυλάκια θα γεννήσουν τον πρώτο διογκωμένο κύκλο ζημιών».

Ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες μειώσεις ασφαλίστρων του νέου έτους, οι οποίες δεν είναι απλά γενναίες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν έως και το 55% (αφορά ειδική κατηγορία επαγγελματικών οχημάτων την οποία αποφάσισε πολυεθνική).

Στο χορό των μειώσεων, φέτος, συμμετέχουν περισσότερο από το 2013 τα πολυεθνικά σχήματα, ένα εκ των οποίων αν και έτρεξε πέρυσι τον ανταγωνισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα, φέρεται να έχει προετοιμάσει το δίκτυό του και για νέες μειώσεις τιμολογίων.

Όπου καταγράφονται φέτος μειώσεις ασφαλίστρων, αυτές κυμαίνονται γενικότερα μεταξύ 5% και 10%, ενώ αυτό το οποίο επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς είναι οι δυσκολίες τις οποίες θα αντιμετωπίσουν οι εταιρείες όταν στο μέλλον θα υποχρεωθούν να επαναφέρουν τα ασφάλιστρα σε φυσιολογικά επίπεδα, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε αποθέματα και ενώ μάλιστα το καταναλωτικό κοινό δεν θα έχει «συνέλθει» από τις συνέπειες της πολυετούς κρίσης.

Μάλιστα, στέλεχος ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας αναφέρει ότι, το τελευταίο διάστημα καταγράφονται οι πρώτες ανοδικές τάσεις στο loss ratio για ορισμένες εταιρείες, εξέλιξη η οποία εφόσον λάβει γενικότερες διαστάσεις στην αγορά θα φέρει πιο κοντά τον κλάδο στις αυξήσεις ασφαλίστρων.