Χ.Α.: Αναζητούνται «καύσιμα» για τη διάσπαση των 1.300 μονάδων

Θετικές διαγράφονται οι βραχυχρόνιες προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο στόχος των 1.300 μονάδων είναι εφικτός και, με τις τρέχουσες συνθήκες, είναι σε θέση να διαμορφώσει ένα ακόμη πιο ευνοϊκό κλίμα.

Ωστόσο, η κατάκτηση νέας κορυφής από τον Γενικό Δείκτη δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη, εάν δεν υπάρξουν νέα «καύσιμα». 

Η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα του stress test των τραπεζών – που αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου – τα οποία θα δείξουν και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Επίσης αναμένει και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ενώ έχει στραμμένη την προσοχή της και στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, η ανακοίνωση των οποίων ξεκίνησε. 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι επαφές με την Τρόικα και τις διοικήσεις των τραπεζών για την επίλυση τεχνικών λεπτομερειών. 

Σημειώνεται ότι τα κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά είναι αν η Τρόικα θα αποδεχθεί την προσαρμογή των ελάχιστων δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα που ισχύουν για το πανευρωπαϊκό stress test (8% Core Tier I για το βασικό σενάριο, 6% για το δυσμενές).

 Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα την πορεία της αγοράς, μεταξύ των άλλων, είναι και οι εξής: Η έκθεση της Blackrock, που θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, και θα προσδιορίζει τις τελικές καθαρές κεφαλαιακές ανάγκες σε 4,5 δισ., και η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor’s (21 Μαρτίου), τη Moody’s (4 Απριλίου) και τη Fitch (23 Μαΐου). 

Η σημαντική αντίδραση της αγοράς από τα πρόσφατα χαμηλά δεν αποκλείεται να οδηγήσει την αγορά στη διάσπαση των 1.300 μονάδων, με προοπτική τις 1.330 και, εν συνεχεία, τις 1.350 μονάδες. Πριν όμως δούμε την υλοποίηση αυτού του σεναρίου, ίσως η αγορά να χρειάζεται ένα πισωγύρισμα από τα τρέχοντα επίπεδα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί νέα ανοδική δυναμική. 

Σε περίπτωση διορθωτικής πτώσης, η έκταση της διόρθωσης δεν αναμένεται μεγάλη και λογικά θα εξαντληθεί γύρω από τις 1.220-1.230 μονάδες.

Οι νέες σταθμίσεις του MSCI Greece

Η αναθεώρηση των δεικτών της MSCI δεν περιλάμβανε αλλαγές όσον αφορά τις μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece, αλλά μόνο στις σταθμίσεις για τις μετοχές που απαρτίζουν τον συγκεκριμένο δείκτη.
 Μεγαλύτερη στάθμιση, μετά τις αλλαγές, έχουν ο ΟΤΕ (20,5% από 17,95%), η Πειραιώς (13,53% από 9,1%), η Jumbo (8,78% από 7,9%) και η Folli Follie (5,14% από 4,9%).
Μικρότερη στάθμιση στον δείκτη MSCI Greece έχουν οι μετοχές: ΟΠΑΠ (15,85% από 18,01%), Εθνική (8,52% από 11,01%),
ΔΕΗ (8,82% από 9,4%), Τιτάν (7,7% από 7,8%), Αlpha Bank (7,36% από 8,25%) και ΕΛ.ΠΕ. (3,76% από 5,8%).