G. Bernardino: Ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Θετικά μηνύματα σχετικά με την πορεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στην εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου μετέφερε ο G. Bernardino από το βήμα της εκδήλωσης της ΕΑΕΕ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η ελληνική εποπτική αρχή και τα έχει καταθέσει στην EIOPA φαίνεται πως οι εταιρείες «συμμορφώνονται με τις τέσσερις προπαρασκευαστικές κατευθυντήριες γραμμές, που αφορούν το σύστημα διακυβέρνησης και παραμέτρους που σχετίζονται με τις αρχές του ORSA και την υποβολή πληροφοριών στο NCAs». 

Επισήμανε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων των εργασιών της Ελληνικής Προεδρίας είναι η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Και από την ΕΕ υπάρχει σαφής πολιτικός στόχος να ενισχυθεί η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα με σκοπό την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών.  

Στο πλαίσιο αυτό το Solvency II παραμένει ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα της EIOPA, η οποία έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις ρυθμιστικές εξελίξεις. Η Ευρώπη προσανατολίζεται σε μία κοινή πολιτική γραμμή μέσα από τη δημιουργία «ενιαίου εγχειριδίου κανόνων λειτουργίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.