Ψηφιακή σήμανση για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνού

Πρόταση πέντε σημείων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού παρουσίασαν χθες  στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Μαυραγάνη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιρειών καπνού στην Ελλάδα, κ.κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος (Παπαστράτος), Matthieu Juery (British American Tobacco), Ηλίας Ασημακόπουλος (Japan Tobacco International) και Αλέξανδρος Καμάρας (Imperial Tobacco Hellas). Πιο συγκεκριμένα, πρότειναν την παρακάτω δέσμη μέτρων:

• Σταθερό φορολογικό σύστημα και μείωση της φορολογίας όταν αυτό καταστεί δυνατό
• Αυστηρή εφαρμογή αλλά και περαιτέρω αυστηροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων
• Συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του λαθρεμπορίου στα καπνικά (χρηματοδότηση εκστρατείας ενημέρωσης από τον κλάδο μας)
• Αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, π.χ. Hercule III, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες δράσεις ενάντια στο παράνομο εμπόριο καπνικών, π.χ. η αγορά των σταθερών και κινητών X-ray scanners,
• Υιοθέτηση της ψηφιακής σήμανσης Codentify των πακέτων, προκειμένου να επιτευχθεί η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων παράλληλα με τις σημερινές χάρτινες ταινίες.

Όσον αφορά στο τελευταίο σημείο, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εταιρειών ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού, που θα περιλαμβάνει και σύστημα ψηφιακής σήμανσης και ιχνηλασιμότητας των προϊόντων αυτών, παράλληλα με τις υπάρχουσες φορολογικές ταινίες, και θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις πρόνοιες της πρόσφατης ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν στη σύσταση Επιτροπής Λειτουργικών Προδιαγραφών για τη δημιουργία συστήματος σήμανσης, ιχνηλασιμότητας και ψηφιακής επαλήθευσης της γνησιότητας των καπνικών προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Nielsen, για το έτος 2013, 1 στα 5 τσιγάρα ήταν παράνομο στερώντας από τα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 650 εκατ. ευρώ, αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον κλάδο.