«Οδικό χάρτη» εισπράξεων ετοιμάζει η ΔΕΙΑ

 

«Οδικό χάρτη» σχετικά με το νέο καθεστώς είσπραξης-απόδοσης ασφαλίστρων ετοιμάζει η Διεύθυνση Εποπτείας ιδιωτικής Ασφάλισης και θα τον δώσει μέσα στις επόμενες ημέρες στην αγορά. Στόχος είναι να ρίξει φως στις δεκάδες απορίες που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iw από το πρώτο διάστημα που ετέθη σε ισχύ το 7ήμερο (1.1.2014) έως και σήμερα έχει δημιουργηθεί σωρεία ερωτημάτων από εταιρείες και διαμεσολαβούντες τα οποία χρήζουν απάντησης καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Τα ερωτήματα αυτά έχουν ήδη καταγραφεί από την αγορά, έχουν γνωστοποιηθεί στην ΔΕΙΑ και επί αυτών συντάσσονται απαντήσεις.

Παράλληλα όπως έχει γράψει το iw εκτός των ερωτημάτων υπάρχει και αντικειμενική αδυναμία σε κάποιες περιπτώσεις να εφαρμοστούν στο ακέραιο οι νέες διαδικασίες οπότε και οι εταιρείες ετοιμάζουν νομικό οπλοστάσιο για να τα βγάλουν πέρα σε περίπτωση που τις εγκαλέσει ο επόπτης. Και για αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται οδηγίες οι οποίες επιχειρούν να λύσουν αυτά που η αγορά θεωρεί ως νομικά κενά. Σε κάθε περίπτωση αναφέρουν στελέχη της ΔΕΙΑ η εποπτεία κάνει ένα πρώτο βήμα παροχής διευκρινίσεων επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της απέναντι στην αγορά. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις εφόσον κριθεί σκόπιμο ενώ θα απαντηθούν και άλλα ερωτήματα τα οποία θα προκύψουν και μετά τον «Οδικό χάρτη». Στις προθέσεις των αρμοδίων είναι να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει ομαλά και να εφαρμόσει τις πράξεις 30 και 31. Τότε και μόνο τότε η ΔΕΙΑ όταν δηλαδή θα έχει ενημερώσει πλήρως την αγορά, και θα έχει ρίξει φως σε κάθε απορία θα έχει άτεγκτη στάση απέναντι σε όσους παραβαίνουν τις διαδικασίες.