Οι αναδυόμενες χώρες ωφελούνται περισσότερο από την ιδιωτική ασφάλιση

Σε μεγαλύτερο βαθμό πλήττονται οι αναδυόμενες οικονομίες από το μένος των φυσικών φαινομένων, καθώς οι απώλειες που καταγράφονται είναι σημαντικότερες από ότι σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγαλύτερος, τόσο σε επίπεδο ιδιωτών όσο και σε επίπεδο πολιτείας. Σύμφωνα με έρευνα της Munich Re και  επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Würzburg οι αναδυόμενες οικονομίες πλήττονται υπέρμετρα από τις καταστροφές που προκαλεί η φύση. 

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία στις αναδυόμενες οικονομίες οι άμεσες απώλειες από φυσικά φαινόμενα φτάνουν, κατά μέσο όρο, περίπου το 2,9 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κάθε χρόνο. Στις βιομηχανικές χώρες , το ποσοστό αυτό ήταν 0,8%  και στις αναπτυσσόμενες χώρες 1,3 % . Παραδείγματα πρόσφατα είναι οι πλημμύρες που έγιναν στην Ταϊλάνδη το 2011 και ο σεισμός στη Χιλή το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα:

- Οι πλημμύρες που έπληξαν την Ταιλάνδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 έχουν χαρακτηριστεί ως η πιο δαπανηρή καταστροφή που γνώρισε η περιοχη. Συνολικά προκάλεσαν απώλειες 43 δις δολαρίων (12% του ΑΕΠ) και 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μεγάλες ήταν και οι υλικές ζημιές σε εξήντα-πέντε από τις εβδομήντα-επτά επαρχίες της Ταϊλάνδης όπου καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια και γεωργικές εκτάσεις.

- Ο τρίτος ισχυρότερος σεισμός που έχουν καταγράψει οι επιστήμονες από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα σημειώθηκε το 2004 στον Ινδικό Ωκεανό. Η μεγάλη σεισμική δραστηριότητα, ύψους 9,3 ρίχτερ, πυροδότησε τσουνάμι με κύματα που έφτασαν έως τα 30 μέτρα. Περίπου 220.000 άνθρώποι έχασαν τη ζωή τους ενώ δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν. Οι ζημιές σε υποδομές και περιουσιακά στοιχεία ήταν εκτεταμένες καθώς ψαροχώρια, θέρετρα διακοπών, εργοστάσια, δρόμοι, μαγαζιά και σπίτια καταστράφηκαν. Η συνολική άμεση οικονομική ζημία ανήλθε σε πάνω από 11 δισ .δολάρια. 

- Ο σεισμός που σημειώθηκε στη Χιλή το 2010 βρήκε την περιοχή σχετικά προετοιμασμένη, καθώς ένα τέτοιο φαινόμενο ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο η καταστροφή οδήγησε στην απώλεια 520 ανθρώπινων ζωών και σε οικονομική απώλεια 30 δις δολαρίων (14% του ΑΕΠ) καθώς οι ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ,υποδομές και μεγάλα κτίρια ήταν μεγάλες. Οι ασφαλισμένες απώλειες ήταν μόλις 8 δις ευρώ.
Πέρα από τις άμεσες ζημίες που φέρνει μία φυσική καταστροφή υπάρχουν και οι έμμεσες απώλειες:

-Οι πλημμύρες στις βιομηχανικές περιοχές της Ταϊλάνδης δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα σε κυρίως ιαπωνικές εταιρείες, ενώ πολλές από τις επιχειρήσεις κατασκεύαζαν ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Περίπου το 25% της παγκόσμιας παραγωγής σκληρών δίσκων σταμάτησε. Αυτό οδήγησε σε καθυστερήσεις σε όλο τον κόσμο. Άλλη έμμεση απώλεια είναι ότι η οικονομία της Ταϊλάνδης συρρικνώθηκε κατά 2,5 % κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν η ανάπτυξη ήταν στο +1,6 %.

- Το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό είχε σοβαρές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία , ιδίως στην Ταϊλάνδη , τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες.
- Ο σεισμός του Μαρμαρά στην Τουρκία τον Αύγουστο του 1999 δημιούργησε ζημιές στο 32% των εταιρειών. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο ( KSO ) προέκυψε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις για 35 ημέρες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους. Επίσης υπήρξαν παραγωγικές μονάδες που έφτασαν στα ίδια επίπεδα παραγωγής με αυτά προ σεισμού ακόμα και 18 μήνες μετά το συμβάν. Αναμφίβολα όλα αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν την παραγωγή και  την ανάπτυξη του ΑΕΠ .

Ο Michael Menhart, Chief Economist στην Munich Re αναφέρει ότι «οι αναδυόμενες χώρες συχνά δεν διαθέτουν τους πόρους ή την απαραίτητη αποτελεσματικότητα στη διοίκηση τους να προστατεύσουν τους κατοίκους και τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και η αστικοποίηση παράκτιων τμημάτων στην Ασία, όπου για παράδειγμα περιοχές βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο από τους κυκλώνες. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις δυσανάλογες επιβαρύνσεις που υφίστανται και οι χώρες αυτές όσον αφορά τα ακραία φαινόμενα.

Οι εμπειρικές μελέτες όπως αυτές που πραγματοποιούνται από τους οικονομολόγους στην Bank for International Settlements  δείχνουν ότι μεγάλες φυσικές καταστροφές μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλειες σε πλούτο μακροπρόθεσμα. Ακόμα και η οικονομική άνθηση οδηγείται από την ανασυγκρότηση. Την ίδια στιγμή , υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι όταν οι χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές αγορές είναι αποτελεσματικές σίγουρα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας μετά την καταστροφή.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Würzburg, που υποστηρίζεται από το Τμήμα Οικονομικών Ερευνών της Munich Re, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αναδυόμενες χώρες επωφελούνται περισσότερο -από οικονομική άποψη- από την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών . Αρχικά , γιατί η διαδικασία της ασφαλιστικής κάλυψης οδηγεί έμμεσα στην ελαχιστοποίηση των απωλειών. Κι αυτό γιατί το ασφάλιστρο αποτελεί κίνητρο για τις διοικήσεις να λάβουν μέτρα πρόληψης. Αλλά το κυριότερο είναι ότι σε περίπτωση καταστροφής, οι απώλειες περιορίζονται επειδή οι ασφαλιστικές παροχές στηρίζουν άμεσα την ανοικοδόμηση .
Ο Ludger Arnoldussen, μέλος του ΔΣ της Munich Re και επικεφαλής των εργασιών σε Ασία και Ειρηνικό αναφέρει ότι «η μελέτη επιβεβαιώνει πόσο σημαντικό είναι για τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτύξουν ένα ισχυρό ασφαλιστικό τομέα. Σε πολλές χώρες η δημιουργία συμπράξεων δημόσιου- ιδιωτικού τομέα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διείσδυσης της ασφάλισης και επομένως να αυξήσει την οικονομική προστασία από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών».
Η Munich Re συμμετέχει ήδη σε επιδοτούμενες από το κράτος ασφαλιστικές λύσεις σε χώρες όπως το Μεξικό, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Ρουμανία και έθνη της Καραϊβικής.