Δ. Λύχρου: Η οραματίστρια της διαμεσολάβησης

Δυναμική – και με όραμα για το ασφαλιστικό επάγγελμα – η κα Δήμητρα Λύχρου, ενεργό μέλος της ασφαλιστικής αγοράς, μετουσιώνει την εμπειρία της σε προσφορά και δηλώνει αποφασισμένη να συμβάλλει στην εξέλιξη του κλάδου της.
Ως πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, πιστεύει στον θεσμό της ασφάλισης, διατηρώντας ανεξίτηλες τις μνήμες από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής της όσον αφορά τις βασικές αρχές, τις συμπεριφορές, τις γνώσεις και πολλά άλλα χαρακτηριστικά, που απαραιτήτως χρειάζεται να έχει κάθε ασφαλιστικός διαμεσολαβητής. Επιπλέον, συνέβαλε – πρωτοστατώντας – στη δημιουργία της Ένωσης Ανεξάρτητων Διαμεσολαβητών Ελλάδος, καταβάλλοντας, μαζί με λίγους άλλους, αγωνιώδη προσπάθεια ώστε να μπορέσει το σύνολο της διαμεσολάβησης να αποκτήσει ενιαία έκφραση.

Η Δήμητρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, στο μεσοαστικό περιβάλλον του κέντρου της πόλης. Μικρασιατικής καταγωγής η ίδια, οι γονείς της και οι συγγενείς της άμεσα σχετιζόμενοι με την ασφαλιστική αγορά. Ο πατέρας της, ο Ερατοσθένης, μαθηματικός – αναλογιστής, εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος σε ασφαλιστικές εταιρείες και ως νόμιμος αντιπρόσωπος της γαλλικής ασφαλιστικής «La Fonciere» για 18 χρόνια. Αλλά και η μητέρα της Δέσποινας, στέλεχος του Εθνικού Ιδρύματος Ασφαλειών, εργάστηκε στην ιδιωτική ασφάλιση.

Αντίθετα με το αναμενόμενο, η Δήμητρα δεν εκδήλωσε την πρόθεσή της να ακολουθήσει τον «εύκολο δρόμο», που θα ήταν η συμμετοχή στο οικογενειακό ασφαλιστικό γραφείο. Ως Αρσακειάδα, στράφηκε στις κλασικές σπουδές και εισήχθη στη Νομική Σχολή. Από νωρίς έδειξε ενδιαφέρον για το Ναυτικό Δίκαιο. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της ξεκίνησε να εργάζεται στην «Ελληνική Εταιρεία Ασφαλίσεων Πλοίων και Αεροσκαφών», η οποία ήταν θυγατρική της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ωστόσο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, και έχοντας αποκομίσει την ανάλογη εμπειρία από τη συγκεκριμένη εργασιακή διαδικασία, αποφάσισε να φύγει αναζητώντας κάτι καινούριο. Τότε, όπως η ίδια αναφέρει, ο πατέρας της, τεχνηέντως, της ζήτησε να συνδράμει με τις νομικές της γνώσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων που έφθαναν στο ασφαλιστικό του γραφείο.
Κάπως έτσι η Δήμητρα εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, η οποία είχε το πλεονέκτημα να αντιπροσωπεύει τη «Fonciere», γεγονός σημαντικό ως εργασιακή εμπειρία. Κάπως έτσι, μέσα από αυτές τις εξελίξεις, η Δήμητρα εισήχθη στο επάγγελμα, δηλώνοντας ότι την «κέρδισε», καθώς αναγνωρίζει σε αυτό, ακόμα και σήμερα, «σύνθεση πτυχών και ενδιαφερόντων».

Κατασταλαγμένη, πλέον, ανέλαβε το γενικό πρακτορείο της «Πανελλήνιας Ασφαλιστική». Δεν εργάστηκε ως τυπική ασφαλίστρια, δηλαδή ακολουθώντας την τακτική της «πόρτα-πόρτα» επαφής και της επίτευξης στόχων. Ήταν – και παραμένει – «ασφαλιστής γραφείου». Έχει διαχρονικούς συνεργάτες και στηρίζεται σε αυτούς: άλλωστε κάποιοι από αυτούς υπερβαίνουν και την 25ετία.

Αναμφίβολα, μια ευτυχής επαγγελματική συνάντηση για την κα Λύχρου ήταν η συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Πίστη, που εγκαινιάστηκε στο τέλος της δεκαετίας του ‘80. Την ίδια περίοδο συνέπεσε και η είσοδός της στα κοινά του κλάδου. Αφορμή στάθηκε η παρότρυνση φίλων της. Η ίδια αναφέρει: «θέλησα να βοηθήσω, μου άρεσε η προσπάθεια ανάδειξης του επαγγέλματος». 

Ξεκίνησε τότε ένας αγώνας που κρατάει μέχρι σήμερα και συνεχίζεται. Παρά το ότι το κόστος από αυτήν την εθελοντική ενασχόληση, ως γνωστόν, είναι μεγάλο και για την προσωπική και για την επαγγελματική ζωή, η Δήμητρα επιμένει και το κάνει με προθυμία.

Σήμερα η κα Λύχρου, με τη διακριτική επιμονή και τις γνώσεις της, έχει θέσει ως στόχο να μπορέσει το επάγγελμα του ασφαλιστή να «βγει μπροστά». Υποστηρίζει ότι «ο κλάδος το δικαιούται, να αναδειχθεί και να πάρει το μέλλον στα χέρια του», καθώς διαθέτει εχέγγυα, που δεν είναι άλλα από τους ανθρώπους με γνώσεις και αρχές.