Πλήγμα στους επιχειρηματικούς κινδύνους από τις αρρυθμίες της αγοράς

Την εκτίμηση ότι φέτος οι ασφαλίσεις επιχειρηματικών κινδύνων θα κινηθούν πτωτικά κατά 10 με 15%, διατυπώνει στο iw ο κ. Γιώργος Ζαφείριου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Comergon SA Risk Managers Insurance Brokers, τονίζοντας ότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν στην αγορά θα προέλθουν τόσο από τη μειωμένη ζήτηση ασφαλιστικών προϊόντων λόγω της κρίσης, όσο όμως και των μειώσεων που αναμένονται στα τιμολόγια των ασφαλιστικών εταιρειών.

Μάλιστα, ο κ. Ζαφείριου τονίζει ότι πέρα από το κομμάτι της αγοράς που επιμένει να αναπτύσσεται εφαρμόζοντας υγιείς όρους ανταγωνισμού, υπάρχει και μια μικρή μερίδα διαμεσολαβούντων που κινούνται αθέμιτα, χτυπώντας τα ασφάλιστρα μέσω των προμηθειών τους, με αποτέλεσμα να κερδίζουν μεν πελάτες, αλλά οι ίδιοι να “γράφουν” ζημιές.

Κατά τον κ. Ζαφείριου, το πρόβλημα των προμηθειών είναι διπλό, καθότι πέρα από τις αθέμιτες πρακτικές της αγοράς, τα έσοδα της διαμεσολάβησης ψαλιδίζονται και από τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα, αλλά και να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές στον ασφαλισμένο επιδιώκουν τον περιορισμό του κόστους ασφάλισης.

Σημειώνεται, ότι οι προμήθειες των διαμεσολαβούντων μειώνονται και από τις απευθείας πωλήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της ρευστότητας, ο κ. Ζαφειρίου τονίζει ότι η αγορά ”ζει” ουσιαστικά από τον κλάδο Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, όπου λόγω της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση, αλλά και του γεγονότος ότι πρόκειται για πωλήσεις λιανικής, οι εταιρείες εισπράττουν άμεσα τα ασφάλιστρα και, πλέον, με την καθιέρωση του συστήματος “τυπώνω – πληρώνω” η ρευστότητα της αγοράς θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Το ζητούμενο βέβαια, προσθέτει ο ίδιος, είναι και εδώ να μην υπάρξουν αθέμιτες πρακτικές, άπαντες δηλαδή οι διαμεσολαβούντες να αποδίδουν τα ασφάλιστρα στις ασφαλιστικές κάθε Παρασκευή όπως ορίζει ο νόμος.