Επισκέψεις ΤτΕ σε ασφαλιστικές εταιρείες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ελέγχων που διενεργεί η Εποπτική Αρχή στις ασφαλιστικές εταιρείες για να διαπιστώσει την εφαρμογή του νέου συστήματος εισπράξεων και τα υπόλοιπα νέα δεδομένα στα οποία οφείλουν οι εταιρείες να προσαρμοστούν. 

Κατά τις πληροφορίες οι ελεγκτές ακολουθούν ακόμα συμβουλευτική τακτική στις περιπτώσεις, όπου ενδεχομένως διαπιστώνουν πώς υπάρχουν αποκλίσεις λόγω παρανοήσεων ή λόγω άλλων αιτιών οι οποίες οφείλονται σε διαδικαστικά ζητήματα. 

Σε όλες τις περιπτώσεις,  οι ελεγκτές  αναζητούν το μητρώο των συμβολαίων και ελέγχουν αν αυτά ήδη εισπράττονται με τον τρόπο που αναφέρεται στην πράξη του διοικητή της ΤτΕ.  Όταν διαπιστώνουν ότι από τις εταιρείες έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο εισπρακτικό και βρίσκεται σε εξέλιξη προσαρμογής του το όλο σύστημα τότε ακόμα και αν δεν υπάρχει καθολική προσαρμογή δεν προχωρούν σε κυρώσεις. Αντίθετα υποδεικνύουν, συστήνουν και καθοδηγούν για την ομαλή προσαρμογή τους προκειμένου να μην αποκλίνουν των νέων κανόνων.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές οι ελεγκτές καταγράφουν την πρόοδο της αγοράς και τον βαθμό συμμόρφωσής τους  καθώς αυτό εκτιμάται ότι πρέπει να γίνει ώστε να περάσει ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής όπου θα ενταχθεί το όλο σύστημα στους νέους κανόνες. Ωστόσο στην δεύτερη φάση επισκέψεων των ελεγκτικών αρχών δε θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική. Τότε θα είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε επιβολή κυρώσεων. 

Πάντως, εκπρόσωποι εταιρειών που μίλησε το iw δηλώνουν ικανοποιημένοι από την στάση του ελεγκτικού μηχανισμού και θεωρούν ότι έτσι έχουν τον χρόνο που τους χρειάζεται ώστε να προσαρμοστούν.