Ακαμψία ή εμμονή το 7ήμερο

Η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (της ΤτΕ) αποφάσισε να βάλει κάποιους κανόνες στην αγορά. Κανόνες που αφορούν το θέμα της είσπραξης των ασφαλίστρων. Η απόφασή της σίγουρα δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός. Αποτελεί συνέπεια των όσων είδε και διαπίστωσε μέσα από καταγγελίες και διάβασε σε υπομνήματα. 

Αναμφισβήτητα, στη διαδικασία της είσπραξης-απόδοσης των ασφαλίστρων πολλά συνέβαιναν, πολλά λέγονταν και προβλήματα υπήρχαν. Έτσι, προχώρησε η θέσπιση χρονοδιαγράμματος – αυτού που όλοι γνωρίζουμε – στο θέμα των εισπράξεων. Δηλαδή μπήκαν όρια και ημερομηνίες, που αποτελούν τη βάση ώστε το κεφάλαιο του «εισπρακτικού» να αναγραφεί και να διέπεται από διαφάνεια και ακεραιότητα. 

Δηλαδή η πρόθεση του επόπτη είναι να δημιουργηθούν διαφανείς συνθήκες και να απαλειφθεί οποιαδήποτε υπόνοια, «γκρίζα» περιοχή ή οτιδήποτε άλλο πλήττει άμεσα ή έμμεσα τον θεσμό της ασφάλισης. Συνεπώς, κρίνεται ως θετικό το γεγονός της παρέμβασης και κανείς δεν το αμφισβητεί. 

Τοποθετήθηκαν λοιπόν οι χρόνοι, ανακοινώθηκαν στην αγορά και ξεκίνησαν να ισχύουν. Με την εφαρμογή τους διαπιστώθηκε ότι τα όρια αυτά είναι όχι απλώς ασφυκτικά, αλλά εξοντωτικά και ανεφάρμοστα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το σύνολο σχεδόν της αγοράς, αφού και οι εταιρείες και οι διαμεσολαβούντες υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες ημερομηνίες. Και η ΤτΕ εισπράττει τις διαμαρτυρίες αυτές, δηλαδή το ότι ο χρόνος της μίας εβδομάδας είναι μικρός για να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες είσπραξης-απόδοσης. 

Επίσης, και οι καταναλωτές έχασαν το «μαξιλάρι» που απορροφούσε τις δυσκολίες τους ώστε να πληρώσουν εγκαίρως τα ασφάλιστρά τους. Είχαν και αυτοί το χρονικό περιθώριο να συντηρήσουν την ασφάλισή τους. Ευλόγως διαπιστώνουμε ότι τα όρια που έθεσε η ΤτΕ είναι αυστηρά και πολύ περιοριστικά. Ευλόγως αναρωτιόμαστε: γιατί δεν αναθεωρεί και να θεσπίσει το 15νθήμερο και μετά βλέπουμε; Ποιος ο λόγος της εμμονής στις 7 ημέρες και σε τι εξυπηρετεί αυτή η ακαμψία;