Προθεσμία 4 ημερών για τους μεγάλους πελάτες

Τη δυνατότητα χορήγησης πίστωσης σε μεγάλους πελάτες θα αναγνωρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στις ασφαλιστικές εταιρείες, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε «καθυστέρηση πληρωμής» θα προσφέρεται βάσει των όρων που καθορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Πηγές της αγοράς δήλωσαν στο iw ότι, προκειμένου ένα συμβόλαιο να εξαιρεθεί των ρυθμίσεων που προβλέπουν το πλαίσιο προείσπραξης, θα πρέπει κάτι ανάλογο να ορίζεται ρητά και αιτιολογημένα στην εμπορική πολιτική της κάθε ασφαλιστικής.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ζητήσει από τις εταιρείες να καταθέσουν τις εμπορικές τους πολιτικές έως το τέλος του μήνα, εγκεκριμένες από τα διοικητικά συμβούλια, ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα να κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου της αγοράς.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των ελέγχων η Εποπτική Αρχή θα ελέγξει συνολικά τις εταιρείες για το σύστημα είσπραξης των ασφαλίστρων που ακολουθούν, και δεν θα περιοριστεί μόνο στους μεγάλους πελάτες, ώστε να διαπιστώσει το κατά πόσο… ξεμένουν στην αγορά ανείσπρακτα ασφάλιστρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στις ασφαλιστικές φαίνεται πως αναγνωρίζεται η δυνατότητα χορήγησης πίστωσης για την ασφάλιση των εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων, όπου στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι προς ασφάλιση εταιρείες δηλώνουν αδυναμία καταβολής μετρητών.

Βέβαια, οι ασφαλιστικές σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σταθμίσουν τους χρόνους πίστωσης που χορηγούν ανά ασφαλισμένο, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς του νόμου σε ότι αφορά τον υπολογισμό των αποθεμάτων.