ΛΥΔΑ: Ερευνητικό έργο και πρωτοποριακά προϊόντα

Στοιχεία για την απόδοση των λιπασμάτων που παράγει ο όμιλος Roullier, το ερευνητικό του έργο και τη μείωση του λειτουργικού κόστους για τους αγρότες παρουσίασαν οι κ.κ. Cristophe Duplan και Nicolas Willaume, υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βραχάτι Κορινθίας. 

Την παρουσίαση παρακολούθησαν 110 συνεργάτες γεωπόνοι της εταιρείας, κυρίως από την Νότιο Ελλάδα. Μέσα από τις ομιλίες αναδείχθηκε η καθοριστική συμβολή της έρευνας στον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας (δράσης) των λιπασμάτων στο έδαφος, κάτι στο οποίο όμιλος Roullier πρωτοπορεί συμβάλλοντας και στην ασφάλεια του καταναλωτή. 
Στόχος της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι συνεργάτες της ΛΥΔΑ ΑΕ, θυγατρικής του ομίλου στην Ελλάδα, για το ερευνητικό έργο στο οποίο και αποδίδεται η πρωτοποριακή απόδοση των λιπασμάτων.  

Οι εκπρόσωποι του ομίλου, επισήμαναν  τη σημασία που δίνει και τις επενδύσεις που κάνει ο όμιλος στην επιστημονική έρευνα εξετάζοντας ένα προϊόν για πολλά έτη (φθάνει και δεκαετία) και σε εργαστήριο και σε φυσικές συνθήκες προτού βγει στην παραγωγή.  

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΥΔΑ ΑΕ κ. Αθανάσιος Δέδες «με τα λιπάσματά μας, βελτιώνουμε την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής του έλληνα αγρότη, συμβάλλουμε στην δημιουργία ανταγωνιστικότερων προϊόντων, δημιουργούμε κέρδος για τον παραγωγό και για την εθνική οικονομία».

Επενδύσεις σε έρευνα

Από την διεύθυνση Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ομίλου Roullier ο κ Cristophe Duplan,    αναφέρθηκε στην παγκόσμια παρουσία του ομίλου και τα οικονομικά του  μεγέθη.  Μεταξύ άλλων τόνισε  ότι  ο όμιλος με 79 εργοστάσια έχει παρουσία σε 45 χώρες, τζίρο 3,5 δις ευρώ, και απασχολεί 6.400 εργαζόμενους. Διαθέτει 6 ερευνητικά κέντρα, απασχολεί 400 ερευνητές και επενδύει συνεχώς στην έρευνα. Ο κ. Duplan  τόνισε πώς « στην Roullier δεν φτιάχνεται κανένα προϊόν τυχαία».

Πρωτοποριακά λιπάσματα

Την προτεραιότητα που δίνει ο όμιλος στην έρευνα,  παρουσίασε ο Διευθυντής Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης του ομίλου Roullier κ. Nicolas Willaume.  Εξήγησε , ότι η  έρευνα είναι συνυφασμένη με την Roullier   και   αυτό αποτυπώνεται στα προϊόντα της και αναγνωρίζεται από τους παραγωγούς  που τα χρησιμοποιούν. Παρουσίασε τα ειδικά λιπάσματα, και τις διαδικασίες έρευνας που πραγματοποιούνται για να βελτιωθεί η απόδοσή τους. Επισήμανε, ότι  «ενεργοποιούμε τα φυτά να απορροφήσουν το μέγιστο δυνατό των συστατικών του λιπάσματος». 

Αξιοποίηση της τεχνολογίας

Στις τεχνολογικές εξελίξεις που υποβοηθούν την αγροτική παραγωγή αναφέρθηκε ο Διευθυντής Αγροτικών Ερευνών του Μουσείου Γουλανδρή κ. Σταμάτης  Σταματιάδης.  Ανέπτυξε μια σειρά από εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας που μπορούν νε φέρουν σημαντική βελτίωση στην παραγωγή και του έργο του αγρότη. Επίσης παρουσίασε τα αποτελέσματα από την πειραματική εφαρμογή νέων προϊόντων που δοκιμάζει η ROULLIER  για την απόδοσή τους στο ελληνικό έδαφος.
Στην ίδια κατεύθυνση το στέλεχος της ΛΥΔΑ κ. Αλέξανδρος Πεχλιβανίδης παρουσίασε τα αξιοσημείωτα θετικά αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή των λιπασμάτων της ΛΥΔΑ σε διάφορες αγροτικές παραγωγές (πατάτες, ρύζι, στάρι, πυρηνόκαρπα, κ.α)
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν η ακόλουθος της Γαλλικής πρεσβείας για αγροτικά θέματα κυρία Εβελύν Μαυρικίου ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γιάννης Σταμόπουλος  , οι Διευθυντές Αγροτικών Προγραμμάτων για την προμήθεια βιομηχανικής πατάτας για τη Tasty-Pepsico για τα Βαλκάνια και την Ελλάδα κύριοι Στελάκης και Ευσταθίου καθώς και ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου ανάπτυξης, υπεύθυνος για τα προγράμματα ΕΣΠΑ κύριος Εμμανουήλ  Πατεράκης.