Μόνο 1 στους 3 Αθηναίους εμπιστεύονται την ιδιωτική ασφάλιση

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένει η διείσδυση του κλάδου Υγείας της ασφαλιστικής αγοράς στα νοικοκυριά, με τη μειοψηφία των πολιτών να κάνει χρήση των αντίστοιχων προγραμμάτων, αλλά και να εμπιστεύεται τις ιδιωτικές κλινικές έναντι των κλινικών του δημοσίου.
 
Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 55,8% του δείγματος δήλωσε ότι, για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας έχουν περισσότερο εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα υγείας  (νοσοκομεία) και μόλις το 34,2% στο ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης (κλινικές), ενώ το 10% δεν τοποθετήθηκε.
 
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ανάλογα με το ετήσιο εισοδηματικό επίπεδο των ερωτώμενων αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στο ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ειδικότερα ότι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ εμπιστοσύνη δείχνει το 38,2% του δείγματος, από 10.001 έως 18.000 ευρώ το 32,2%, από 18.001 έως 25.000 ευρώ το 32,5%, από 25.001 έως 30.000 ευρώ το 41,1% και από 30.000 ευρώ και πάνω το 28% του δείγματος.
 
Επίσης στην Αττική οι επιδώσεις του ιδιωτικού συστήματος είναι χαμηλότερες έναντι της περιφέρειας, ενδεχομένως διότι η Αθήνα προσφέρει περισσότερες εναλλακτικές στήριξης των ασθενών μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας έναντι άλλων περιοχών της χώρας. Έτσι απ΄ όσους κατοικούν στην Αττική εμπιστοσύνη στο ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης δηλώνει 29,9% του δείγματος, όταν στη Μακεδονία – Θράκη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40,5% και στην Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία το 35,8%.
 
Επίσης, μόλις το 3,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αντιμετώπισε τις ιατροφαρμακευτικές του δαπάνες μέσω ιδιωτικού ασφαλιστηρίου (με κάλυψη από μέρους του ενός μεγάλου ποσού), ενώ το 13% προσέφυγε στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας που παρέχουν υπηρεσίες δωρεάν.
 
Ο κύριος όγκος των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έκανε χρήση του ΕΠΟΥΥ, και το 28% ότι κάλυψε τις ανάγκες του με ιδιωτική δαπάνη.