Σύζευξη δυνάμεων για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων

Άμεση ανταπόκριση σε ανθρωπιστικές κρίσεις μέσα από την οργάνωση της επικοινωνίας διεθνών οργανισμών και της γρήγορης μεταφοράς δεδομένων στους αρμόδιους φορείς μπορεί να επιτευχθεί μέσα από καινοτόμα προγράμματα. Πρόσφατα η Deloitte ανακοίνωσε τη συνεργασία της με δύο διεθνείς οργανισμούς, την Atrocity Watch και το Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση, για την εκπόνηση του Προγράμματος Ανθρωπιστικής Καινοτομίας, που έχει ως στόχο την  αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών προβλημάτων όπως οι φυσικές καταστροφές, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συγκρούσεις. 

Σύμφωνα με τον Barry Salzberg, Global CEO της Deloitte Touche Tohmatsu Limited «όταν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας ενώνουν τις δυνάμεις τους σε συνεργασίες με νέους και καινοτόμους τρόπους, τότε μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στα μεγάλα ζητήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα σήμερα. Αποτελεί ευθύνη και προνόμιο, ταυτόχρονα, το να προσφέρουμε αυτό που εμείς κάνουμε καλύτερα προκειμένου να ενισχύσουμε το ζωτικής σημασίας έργο αυτών των οργανισμών». Προσθέτοντας την καινοτόμο σκέψη της Deloitte στις δεξιότητες start-up επιχειρήσεων, όπως είναι η Atrocity Watch, και των ήδη εδραιωμένων οργανισμών, όπως ο ΔΟΜ, μας επιτρέπει να ενισχύσουμε ο ένας την εξειδικευμένη τεχνογνωσία του άλλου έτσι ώστε να δημιουργήσουμε λύσεις που θα βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία και ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές κρίσεις.»
Έγκαιρη προειδοποίηση για πιθανές, μαζικές θηριωδίες

Σε συνεργασία με την AtrocityWatch, μια start-up εταιρία τεχνολογίας η οποία παρακολουθεί τις θηριωδίες που συμβαίνουν παγκοσμίως, η Deloitte θα αναπτύξει μια εφαρμογή διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων, αξιοποιώντας τα social media και άλλα δεδομένα ανά τον κόσμο, για την παροχή έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανές, μαζικές θηριωδίες. Οι επαγγελματίες της Deloitte θα χρησιμοποιήσουν data analytics και τις εξειδικευμένες γνώσεις τους σε θέματα ασφάλειας του κυβερνοχώρου, έτσι ώστε να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας φορητής εφαρμογής που θα συνδέει ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται υπό απειλή, με οργανώσεις και υπηρεσίες που είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες τους.  «Η αποστολή της Atrocity Watch είναι η σύζευξη πρωτοποριακών τεχνολογιών και αναλυτικών τεχνικών με ανθρωπιστική τεχνογνωσία για την αποτροπή θηριωδιών ανά τον κόσμο», δήλωσε ο Geoff Green, Ιδρυτής της Atrocity Watch. «Η συνεργασία με το Πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Καινοτομίας της Deloitte, θα δώσει στην  Atrocity Watch τη δυνατότητα να υλοποιήσει την αποστολή της για τις επόμενες δεκαετίες.»

Άμεση παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες

Στην Ελβετία η εταιρεία  θα συνεργαστεί με τον ΔΟΜ, έναν κορυφαίο διακυβερνητικό οργανισμό που διευκολύνει την ομαλή και ανθρώπινη διαχείριση των εκπατρισμένων πληθυσμών, στην ανάπτυξη ενός μοντέλου διαχείρισης της μετανάστευσης των προσφύγων το οποίο θα βοηθήσει στην καλύτερη και συστηματικότερη ενημέρωση, συνεργασία και διασύνδεση όλων των διαφορετικών οργανώσεων που εμπλέκονται σε κάθε ανθρωπιστική κρίση. Το μοντέλο αυτό θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία τέτοια ώστε να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων όπως εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη διανομή τροφίμων, την αποκατάσταση των υποδομών, τη στέγαση και την υγεία. Αυτοί οι οργανισμοί δουλεύουν μαζί σε καταυλισμούς για να συντονίσουν την παροχή βοήθειας που σώζει ζωές. 

«Η ακριβής και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας. Στόχος μας, μέσα από αυτή τη συνεργασία, είναι ο σχεδιασμός ενός λειτουργικού μοντέλου που θα ενισχύσει την επεξεργασία, σε πραγματικό χρόνο, πληροφοριών μεταξύ των συντονιστικών κέντρων εκτός των καταυλισμών και όσων διαχειρίζονται επί τόπου τις καθημερινές ανάγκες αυτών που φιλοξενούνται στους ανθρωπιστικούς καταυλισμούς», δηλώνει ο Mohammed Abdiker, Διευθυντής στο τμήμα Operations and Emergencies του ΔΟΜ. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πρόσφατης καταστροφής στις Φιλιππίνες. Το νέο μοντέλο, θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ανταλλαγή πληροφοριών και θα συμβάλει στην παροχή πολύπλευρης  βοήθειας στους πληγέντες.» 

Πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Καινοτομίας

Η Deloitte θα υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα με τη σύμπραξη ανθρωπιστικών ομάδων και επαγγελματιών της Deloitte για τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, αρχίζοντας επίσημα στις αρχές του 2014. Το Πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Καινοτομίας αναπτύχθηκε μετά από ευρείες διαβουλεύσεις με κορυφαίους ανθρωπιστικούς οργανισμούς που αναγνώρισαν την ανάγκη για καινοτομία και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί επιτυχημένες δράσεις με το Συντονιστικό Γραφείο Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ και την οργάνωση Save the Children International (SCI). 

«Όταν ξεσπάσει μια καταστροφή, η οργάνωση Save the Children International πρέπει να είναι έτοιμη να μετατρέψει αμέσως τις καθημερινές δράσεις της σε μια συντονισμένη, μεγάλης κλίμακας, ανταπόκριση στην επείγουσα ανάγκη. Όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, τόσο περισσότερους ανθρώπους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε προσφέροντας τροφή, στέγαση και προμήθειες που μπορούν να σώσουν ζωές», δήλωσε ο David Wightwick, Αναπληρωτής Διευθυντής Ανθρωπιστικών Δράσεων της SCI. 

«Ζητήσαμε από την Deloitte να αξιολογήσει πόσο αποτελεσματικά κλιμακώνουμε τις τοπικές μας δράσεις κατά τη διάρκεια των διεθνών ανθρωπιστικών κρίσεων, γνωρίζοντας ότι οι επαγγελματίες της Deloitte θα χρησιμοποιήσουν στην αξιολόγηση αυτή, την εκτεταμένη εμπειρία τους από την αντιμετώπιση παρόμοιων προκλήσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Τα ευρήματα από την αξιολόγηση της Deloitte μας έδωσαν μια εις βάθος ανάλυση του τρόπου που λειτουργούμε, καθώς επίσης και ένα πλαίσιο για το πώς μπορούμε να