Έλεγχοι στους διαμεσολαβούντες για τα επενδυτικά προγράμματα

Σαρωτικούς ελέγχους στην ασφαλιστική αγορά με αντικείμενο τη διασφάλιση της ορθής ενημέρωσης των καταναλωτών – επενδυτών θα αρχίσει από την 1η Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος, θέτοντας στο στόχαστρό της κυρίως τη διαμεσολάβηση.

Πληροφορίες του iw αναφέρουν ότι, η εποπτική αρχή θα επιδιώξει να διαπιστώσει το κατά πόσο οι διαμεσολαβούντες ενημερώνουν ορθά τους υποψήφιους πελάτες τους για τις αποδόσεις των επενδυτικών προγραμμάτων και κυρίως για το ρίσκο που αναλαμβάνουν επιλέγοντας ένα πρόγραμμα.

Πηγές της αγοράς προσθέτουν ότι, βάσει του νέου πλαισίου, κάθε υποψήφιος επενδυτής δεν θα υπογράφει μόνο το συμβόλαιο αγοράς ενός επενδυτικού τίτλου, αλλά και ειδικά έγγραφα των ασφαλιστικών εταιρειών από τα οποία θα προκύπτει ξεκάθαρα το ρίσκο που θα αναλαμβάνουν. Πρόκειται για έγγραφα τα οποία θα μένουν στο φάκελο του επενδυτή και θα είναι διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο της εποπτικής αρχής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ασφαλιστικές εταιρείες το τελευταίο διάστημα εργάζονται πυρετωδώς ώστε η κάθε μια να ετοιμάσει τα δικά της έγγραφα, ενημέρωσης και ανάληψης ρίσκου από την πλευρά του επενδυτή.

Ευθύνη για την υπογραφή των εν λόγω εγγράφων δεν θα έχουν μόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και οι ίδιοι οι διαμεσολαβούντες, αφού φέρουν το κύριο βάρος της ευθύνης σε ότι αφορά την ενημέρωση των επενδυτών.

Για την αγορά πάντως, αν και το μέτρο θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας των συναλλαγών, δεν παύει να αποτελεί έναν νέο πονοκέφαλο, δεδομένου ότι ανεβάζει το κόστος διαχείρισης των επενδυτικών προγραμμάτων.