Aon Benfield: Καινοτόμα «εργαλεία» και προσωποποιημένες λύσεις

Στους αντασφαλιστικούς όρους στις ανανεώσεις συμβολαίων αναφέρεται σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε στο Insurance World o Richard Posgate, Co-CEO της Aon Benfield EMEA Chairman & CEO, Aon Greece. Όπως εκτιμά η αγορά φέτος θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και θα υπάρξουν ενδιαφέροντες συμφωνίες.  

iw: Πώς θα περιγράφατε τους αντασφαλιστικούς όρους κατά την περίοδο των φετινών ανανεώσεων;

R.P.: Θα περιέγραφα την περίοδο αυτή ως πολύ καλή για την αγορά αντασφάλισης, υπάρχουν πολύ ευνοϊκοί όροι διαθέσιμοι. Παρόλο που πάντοτε αναλύουμε το «risk profile» κάθε πελάτη πριν τον συμβουλεύσουμε για το επίπεδο αντασφάλισης που χρειάζεται, μπορούμε να πούμε πως, σε γενικές γραμμές θα υπάρξουν κάποια ελκυστικά «deals» αυτή την περίοδο. Σε γενικές γραμμές θα περιέγραφα την αγορά φέτος ως «pretty stable». 

iw: Η καθυστέρηση της εφαρμογής του Solvency II θα αποτελέσει δικαιολογία για κάποιες ασφα¬λιστικές εταιρείες να καθυστερήσουν τη συμμόρ¬φωσή τους; 

R.P.: Παρά την καθυστέρηση αυτή, θεωρώ πως η ασφαλιστική αγορά πλέον είναι πρόθυμη να δεχθεί την επικείμενη θέσπιση, και οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες ήδη διαθέτουν εξελιγμένες “capital modelling techniques”. 

iw: Υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ του αντασφαλιστικού (Aon Benfield) και του ασφαλιστικού (Aon Risk Solutions) business unit της Aon; 

R.P.: Βεβαίως , ένα παράδειγμα το οποίο σκέφτομαι είναι οι δυνατότητες της Aon Benfield στα ‛’Analytics”, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως από τις ασφαλι¬στικές εταιρείες, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες για εταιρικούς πελάτες της. Επι¬πλέον υπάρχουν πολλές λύσεις στο portfolio της Aon Benfield οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες στους “retail” πελάτες της Aon Risk Solutions – της μεσιτι¬κής ασφαλιστικής επιχειρηματικής μονάδας της Aon. Επιπλέον, από την πλευρά της, η Aon Risk Solutions, αναπτύσσοντας νέα καινοτόμα προϊόντα προσφέρει δια¬κριτά οφέλη στους πελάτες της αυξάνοντας τη ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα και ταυτόχρονα ωφελώντας τις ελληνικές εταιρείες και την ασφαλιστική αγορά στο σύνολό της.

iw: Υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης στο εξαιρετικά απαιτητικό αντασφαλιστικό περιβάλλον το οποίο έχει διαμορφωθεί;

R.P.: Υπάρχει χώρος ανάπτυξης και σε επίπεδο αγορών και σε επίπεδο γεωγραφικής εξάπλωσης.
Οι εναλλακτικές επιλογές και συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρει η Aon Benfield σε CEOs που θέλουν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους είναι πολλές – από την υποστήριξη στην παροχή δεδομένων και analytics, έως την παροχή υπηρεσιών “mergers & acquisitions” και “third party capital opportunities”.
Η “καθημερινή” εξυπηρέτηση του πελάτη δεν πρόκει¬ται ποτέ να εκλείψει καθώς είναι απαραίτητη για την παροχή της απαιτούμενης κάλυψής του, ιδιαίτερα τις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Ωστόσο, για έναν όμιλο σαν την Aon, η διαφορά έγκειται στο «επόμενο βήμα», δηλαδή τις συμπληρωματικές υπηρεσίες μας, τα εξελιγμένα πρωτοποριακά εργαλεία και πλατφόρμες μας, τις προσωποποιημένες λύσεις για τον πελάτη. Σκοπός μας είναι να εξακολουθήσουμε να επενδύουμε και να αναπτυσσόμαστε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στους τομείς αυτούς.

Σύντομο βιογραφικό

O Richard Posgate εντάχθηκε στην Aon Corporation το 1995, αναλαμβάνοντας επιτε¬λικές θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς. Πριν από την Aon, ήταν αντασφαλιστικός μεσίτης στη βρετανική Greg Fester (αργό¬τερα μέλος του Benfield Group) και στη Jardine Mathieson στο Χονγκ Κονγκ, την Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Aon Benfield: Καινοτόμα «εργαλεία» -προσωποποιημένες λύσεις

Με 65.000 υπαλλήλους σε πάνω από 500 γραφεία παγκοσμίως, η Aon αποτελεί ηγετική δύναμη στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνων, συμβουλών ανθρωπίνου δυναμικού και outsourcing. Αντλώντας τεχνογνωσία από συναδέλφους σε πάνω από 120 χώρες, στις οποίες δραστηριοποιείται, η Aon εξυπηρετεί τοπικούς και πολυεθνικούς πελάτες με τη βοήθεια εξει¬δικευμένων “εργαλείων” διαχείρισης κινδύνων. Η Aon τοποθετεί περίπου 7,25 δισ. δολ. (4,6 δισ. λίρες) σε ασφάλιστρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τα οποία 5,25 δισ. δολ. (3,4 δισ. λίρες) προέρχονται από το Global Broking Centre και 2δισ. δολ (1,3 δισ. λίρες) από τα 20 γραφεία της Aon Risk Solutions στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα τα κεντρικά γραφεία της Aon plc. μεταφέρ¬θηκαν στο Λονδίνο, όπου και θα εγκαινιαστεί το Aon Centre το 2015.

Η παγκόσμια επιχειρησιακή μονάδα μεσιτείας αντασφα¬λίσεων, Aon Benfield, είναι ο μεγαλύτερος μεσίτης αντα¬σφαλίσεων και σύμβουλος επιχειρήσεων παγκοσμίως. 

Η Aon Benfield παρέχει στον πελάτη μία πλήρη γκάμα αντασφαλιστικών λύσεων και υπηρεσιών και σχεδιάζει πολλά από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προγράμματα treaty, facultative και capital markets. Το 2012, η Aon Benfield κατέγραψε έσοδα 1.5 δισ. δολ. (περίπου 40% περισσότερα από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή), ενώ κατά τους τελευταίους 12 μήνες εμφανίζει συνεχόμενη αύξηση στην ανάπτυξη των εργασιών της. 

Οι εξαιρετικά ανεπτυγμένες δυνατότητες «risk analysis» της Aon Benfield, οφείλονται στην επένδυση περίπου 130 εκατ. δολ. ετησίως για την ανάπτυξη του τμήματος «Analytics» – πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται από οποιονδήποτε μεσίτη αντασφαλίσεων για ανάλογη ενέργεια. 

Η επένδυση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία καινοτόμων “εργαλείων” και λύσεων. Για παράδειγμα το 2013 αναπτύχθηκε το «Elements 8 platform», το οποίο δημιουργήθηκε από την ομάδα Analytics προκειμένου να προσφέρει ανάλυση κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο σε ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες. 

Η Aon Benfield, παράλληλα, εξακολουθεί να εκσυγ¬χρονίζει και να ενημερώνει το βραβευμένο οικονομικό μοντέλο “ReMetrica”, το οποίο έχει επιλεγεί ως το προ¬τιμώμενο εργαλείο “Dynamic Financial Analysis” από κορυφαίους ασφαλιστικούς και αντασφαλιστικούς ομί¬λους ανά τον κόσμο.

 

Υπηρεσίες
Μερικά από τα “εργαλεία” που προσφέρει η Aon Benfield περιλαμβάνουν τα:
 Risk and Capital Strategy team — Ομάδα που ειδικεύεται στην επίτευξη της μείωσης κόστους του πελάτη
 ReMetrica® — Βραβευμένη πλατφόρμα στον τομέα του “Dynamic Financial Analysis”
 Inpoint — “Εργαλείο” το οποίο προσφέρει εξειδι¬κευμένες λύσεις, ανάλογα με την περίπτωση

O συμβουλευτικός ρόλος της Aon Benfield
Λόγω του μεγάλου όγκου των διαφόρων “lines of business”, ο κλάδος αντασφάλισης χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα. Για το λόγο αυτό το συμβουλευτικό προσωπικό της Aon παρέχει στους πελάτες μας πρό¬σβαση σε πληθώρα “εργαλείων” και λύσεων όπως:
 Rating Agency Advisory — Βοηθά τον πελάτη να αντιληφθεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμέ¬νου να μπορέσει να επιτύχει θετικές αξιολογήσεις και να προετοιμασθεί καταλλήλως για το μέλλον
 ABConnect — Το portal αυτό περιέχει σημαντικές πληροφορίες ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίη¬σης κάθε πελάτη, παρέχοντας πρωτοποριακές λύσεις και ιδέες

Databases’ Analytics
Η παγκόσμια παρουσία της Aon Benfield εξασφαλίζει στον πελάτη μεγάλη ποικιλία databases ανά κλάδο δρα¬στηριοποίησης, γεωγραφική περιοχή, συγκεκριμένους κινδύνους, προς χρήση του πελάτη, είτε αυτός αναζητά να διεισδύσει σε νέο κλάδο δραστηριοποίησης είτε τον απασχολεί πιθανή μελλοντική ζημία από κάποιο συγκε¬κριμένο κίνδυνο.
Τα «εργαλεία» που εξασφαλίζει η Aon Benfield είναι μεταξύ άλλων:
 Aon Benfield Analytics — Η ομάδα Analytics εξα¬σφαλίζει για τον πελάτη εξατομικευμένα μοντέλα κινδύνων και συμβουλευτικές δυνατότητες

 ImpactOnDemand® — “εργαλείο” χαρτογράφη¬σης κινδύνων (risk mapping tool), To οποίο δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να αποκτήσει μία οπτική απεικόνιση και έκθεση των κινδύνων ξεχωριστά
 Aon Benfield Research — Το παγκόσμιο δίκτυο ακαδημαϊκών συνεργατών της Benfield παρέχει τις πλέον πρόσφατες λύσεις, βασιζόμενες σε επιστημο¬νική έρευνα.