Με έμφαση στην εξειδίκευση και την ποιότητα το 2014 η ARAG

Ο κλάδος της Νομικής Προστασίας πάτησε το κατώφλι του 2013 ελαφρώς συνοφρυωμένος, ερχόμενος από μία σημαντική μείωση της παραγωγής του το 2012.

Η οικονομική κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας και των πολιτών της, η απίστευτη ανεργία, η συσσωρευμένη ύφεση  και η αβεβαιότητα για το μέλλον, σε συνδυασμό με τις δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν μέσα στο ασταθές αυτό περιβάλλον, επηρεάζουν ουσιαστικά και ψυχολογικά την αγορά, τους κλάδους και τις εταιρίες.
Το 2013 ήταν ακόμα μια χρονιά κρίσης.

Το στοίχημα για την ARAG, που είναι ένας απόλυτα εξειδικευμένος μονοκλαδικός ασφαλιστής στον προαιρετικό κλάδο της Νομικής Προστασίας, ήταν εξαρχής να αναχαιτίσει την πτωτική παραγωγική πορεία του 2012 με την ανάπτυξη νέων εργασιών, ώστε να ισοσκελίσει – ακόμα και να υπερκαλύψει – ότι χάνεται από την μη διατηρησιμότητα του παλιού business, κύρια αιτία της οποίας είναι η εισοδηματική μείωση και ο αγοραστικός περιορισμός των καταναλωτών.

Στην ARAG είδαμε έντονα να ανατρέπεται εκείνη η απλουστευτική λογική που συνδέει την ασφαλιστική πίστη ως προϋπόθεση, με την πραγμάτωση της ασφάλισης ως αποτέλεσμα, αφού πλήθος ασφαλισμένων, ενώ αναγνώρισαν την αναγκαιότητα και βίωσαν το όφελος, δεν διατήρησαν την ασφάλιση για λόγους οικονομικής δυσπραγίας. Ξέρω πως έκαναν λάθος, αλλά έτσι ενήργησαν.
Το στοίχημα κερδήθηκε, αφού η ανάπτυξη των νέων πρωτασφαλιστικών εργασιών, που το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν περίπου κατά 30% βελτιωμένο, έφθασε στην αρχή του τετάρτου τριμήνου να είναι πάνω από 70% καλύτερο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

To 2013 πιστεύουμε ότι θα κλείσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της.

- Εντός του 2013 και παρά τις δυσκολίες αναπτύξαμε και διαμορφώσαμε νέα προγράμματα όπως π.χ. Ν.Π. Μελών Διοικητικών Συμβουλίων.
- Επανεξετάσαμε και διευρύναμε προς όφελος των ασφαλισμένων μας τις καλύψεις των συμβολαίων μας, όπως π.χ. αναλάβαμε και την αποζημίωση για σωματική βλάβη των Οδηγών Δημόσιων Μέσων Μεταφοράς, των Αστυνομικών, των Στρατιωτικών κλπ., όταν οδηγούν υπηρεσιακό όχημα. 

- Εκτός της προσεπίκλησης αναλάβαμε και την απόκρουση απαιτήσεων για τους ασφαλισμένους μας γιατρούς, νοσηλευτές κλπ
Στα μελλοντικά μας σχέδια συγκαταλέγονται, αφενός μεν να συνεχίσουμε να είμαστε στην πλευρά της εξειδίκευσης και της ποιότητας, με σταθερό προσανατολισμό στην εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου και του συνεργάτη διαμεσολαβητή και αφετέρου να επικοινωνήσουμε το μήνυμα της αναγκαιότητας της Νομικής Προστασίας, πάντοτε και ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα κάνουμε και τη νέα χρονιά αυτό που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε. Να εργαζόμαστε δηλαδή με σοβαρότητα και συνέπεια βάζοντας στο κέντρο του κάδρου τον ασφαλισμένο καταναλωτή. Ρίχνοντας τον προβολέα επάνω του θα αναθεωρούμε προς όφελος του την πολιτική μας σχεδιάζοντας ευρύτερα προγράμματα και καλύτερες υπηρεσίες. Οι ανάγκες των ανθρώπων δεν τελειώνουν. Κάποιες ασφαλίζονται. Με αυτήν την αρχή προχωράμε διαμορφώνοντας νέα ή αναβαθμίζοντας παλιά προϊόντα και με την επιθυμία να γινόμαστε περισσότερο χρήσιμοι και καλύτεροι.

Το ίδιο ισχύει και για τους συνεργάτες μας της παραγωγικής διαδικασίας που τους θέλουμε κοινωνούς και συμμέτοχους στο όραμά μας.

Βεβαίως και πιστεύω στο μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς.

Το αγαθό τις ιδιωτικής ασφάλισης είναι αγαθό που χρήζει προστασίας και προώθησης σε μία αγορά που οφείλει να καθαρίσει από στρεβλώσεις και αγκυλώσεις, με ισχυρή εποπτεία αλλά και με περισσότερη ελευθερία αυτορύθμισης και λιγότερες κεραυνοβόλες παρεμβάσεις που αντί να κάνουν καλό, ταράζουν άσκοπα τα νερά, σηκώνουν θύελλες και προκαλούν αμηχανία.
Εάν οι παίκτες της αγοράς ξέρουν ότι για όλους ισχύουν οι ίδιοι απλοί και σταθεροί κανόνες, αν οι διαδικασίες και τα προαπαιτούμενα στοχεύουν στην ουσία και δεν αναλίσκονται στην γραφειοκρατία και τον τύπο και αν αντιληφθούμε όλοι την ύπαρξή μας ως διαχειριστών εμπιστοσύνης, τότε το αύριο θα είναι σίγουρα καλύτερο από το σήμερα. 

Δημήτρης Τσεκούρας, Δικηγόρος, Νόμιμος Εκπρόσωπος & Γενικός Δ/ντής της ARAG στην Ελλάδα