Ν. Βαγιακάκος: Ευκαιρίες ανάπτυξης και εξυγίανσης της αγοράς

Μαζί με το 2014 ξεκινά μία νέα εποχή για τις ασφαλιστικές εταιρείες.  Όπως μας αναφέρει ο κ. Νότης Βαγιακάκος, Γενικός Διευθυντής της HDI-Gerling Hellas, Μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Πρόεδρο της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών, τη χρονιά που πέρασε η ασφαλιστική αγορά περιόρισε τις απώλειες της και για τα επόμενα χρόνια υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης. Η αγορά μπορεί να «βγει από αυτή τη συγκυρία πιο έμπειρη, να εξυγιανθεί, να αναβαθμίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της».

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της η HDI-Gerling έχει θέσει τη συνέχιση της επέκτασης των δραστηριοτήτων της εκτός Ελλάδας, την προώθηση των παραδοσιακών της προγραμμάτων και τη δραστηριοποίηση της σε νέους κλάδους όπως η κάλυψη αεροπορικών κινδύνων. Για την εταιρεία η προσεκτική επιλογή των κινδύνων, έχει σταθεροποιήσει την παραγωγή ασφαλίστρων τα τελευταία χρόνια στα επίπεδα των 20-22 εκ. ευρώ. Επίσης αναφέρει ότι «οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και οι διάφορες εποπτικές αλλαγές θα επηρεάσουν την ισορροπία δυνάμεων. Οι μεγάλοι όμιλοι θα βρεθούν σε πλεονέκτημα έναντι των μικρότερων εταιριών και αναμένεται να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο νέο περιβάλλον».

 

Νότης Βαγιακάκος, Γενικός Διευθυντής HDI-Gerling Hellas
Μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών

Το μέλλον της αγοράς την επόμενη πενταετία

Η ασφαλιστική αγορά κινείται μέσα στους περιορισμούς που τίθενται από τα μεγέθη της εθνικής οικονομίας και επομένως οι όποιες προσδοκίες για το μέλλον προσαρμόζονται στα δεδομένα αυτά. Αν και δεν έχει βγει αλώβητη από την κρίση, η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει περιορίσει τις απώλειες. Εκτιμώ ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Μια αισιόδοξη πρόβλεψη είναι η ασφαλιστική αγορά να βγει από αυτή τη συγκυρία πιο έμπειρη, να εξυγιανθεί, να αναβαθμίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Οι ασφαλίσεις συντάξεων/υγείας αποτελούν ασφαλώς τον κύριο τομέα εξελίξεων στο επόμενο διάστημα. Στις ασφαλίσεις ζημιών, η απουσία μεγάλων ζημιών τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε κερδοφορία την αγορά στην Ελλάδα και αναμένω η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών να αναδειχθεί σε κύριο θέμα τα επόμενα έτη και στη χώρα μας.

Οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και οι διάφορες εποπτικές αλλαγές θα επηρεάσουν την ισορροπία δυνάμεων. Οι μεγάλοι όμιλοι θα βρεθούν σε πλεονέκτημα έναντι των μικρότερων εταιριών και αναμένεται να δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στο νέο περιβάλλον. Σε ότι αφορά τις ελληνικές εταιρίες θα κριθεί επίσης η τύχη των ασφαλιστικών – θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών προς εξαγορά ενώ αναμένω ότι θα ενταθούν και οι πιέσεις για συγχωνεύσεις των εγχώριων παικτών.

Τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον

Είναι σαφές ότι σε μια συρρικνούμενη αγορά, τα περιθώρια επέκτασης του χαρτοφυλακίου είναι πεπερασμένα και δη για τις κατηγορίες ασφαλιζόμενων στους οποίους απευθυνόμαστε, δηλ. τους μεγάλους εταιρικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στα «παραδοσιακά» προϊόντα μας, αλλά παράλληλα, εμπλουτίζουμε τις προσφερόμενες καλύψεις μας για την επέκταση του χαρτοφυλακίου σε νέους κλάδους ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρουμε και προσαρμόζουμε στα ελληνικά δεδομένα πολλές από τις εξειδικευμένες καλύψεις που ήδη προσφέρει η HDI-Gerling στο εξωτερικό με επιτυχία εδώ και χρόνια, αξιοποιώντας αυτήν τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία. Σημαντικό μέρος της στρατηγικής μας περιλαμβάνει και η επέκταση των δραστηριοτήτων μας εκτός Ελλάδος. Ήδη το υποκατάστημα έχει γεωγραφική δικαιοδοσία για ανάληψη κινδύνων στις χώρες των Βαλκανίων (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) και της ΝΑ Μεσογείου (Τουρκία, Μάλτα, Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο).

Το 2013 για την εταιρεία και την αγορά

Το 2013 ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητικό για την εταιρεία μέχρι στιγμής, σε δύσκολή συγκυρία τόσο για την οικονομία όσο και για τον ασφαλιστικό κλάδο. Εκτός σημαντικού απροόπτου, το υποκατάστημά μας αναμένεται να σημειώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα για το σύνολο του έτους, συνεχίζοντας την κερδοφόρο πορεία του για πάνω από 10 έτη στην Ελλάδα. Η προσεκτική επιλογή των κινδύνων, έχει σταθεροποιήσει την παραγωγή ασφαλίστρων τα τελευταία χρόνια στα επίπεδα των 20-22 εκ. ευρώ. Τη χρονιά αυτή άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα στην παραγωγή από τη δραστηριοποίηση εκτός συνόρων. Πέραν αυτού, το 2013 ξεκίνησε και η ανάληψη από την HDI-Gerling Hellas αεροπορικών κινδύνων, ενός κλάδου με ιδιαιτέρως θετικές προοπτικές.