G. Zorgno: «Η επόμενη πενταετία θα είναι κομβική για την αγορά μας»

Για τις προοπτικές ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς και τη στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει η AIG την επόμενη πενταετία με στόχο να διευρύνει τις εργασίες τις μίλησε στο iw o κ. Giuseppe Zorgno, Διευθύνων Σύμβουλος της AIG.

Αναφέρθηκε τόσο στις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις ανάγκες που πλέον δεν μπορεί να καλύψει το κράτος όσο και σε τομείς που πρέπει να εστιάσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες όπως η διαφάνεια και η εναρμόνιση με το νέο κανονιστικό πλαίσιο. Επίσης τόνισε πως η εταιρεία τα επόμενα χρόνια θα έχει ως στρατηγικούς πυλώνες τη βιώσιμη κερδοφορία, την πελατοκεντρική προσέγγιση, την κανονιστική συμμόρφωση, το ανθρώπινο δυναμικό και τη λειτουργική απόδοση.

Ο κ. Zorgno ανέφερε πως «Τα τελευταία χρόνια, όταν φτάνει η στιγμή του ετήσιου απολογισμού, συνήθως ξεκινάμε μιλώντας για την οικονομική κρίση και την ύφεση που βιώνει η ελληνική αγορά. Χωρίς να παραβλέπω τη σημασία που έχει, επιλέγω να εστιάσω στην ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει ο κλάδος της ασφάλισης όλο αυτό διάστημα. Κανείς δεν αμφισβητεί την οικονομική πίεση που βιώνουν οι ασφαλισμένοι μας ή τις απαιτήσεις από την αγορά μας που έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερες, αλλά συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα τους πληρώνοντας τις αποζημιώσεις και στηρίζοντας παράλληλα τους συνεργάτες μας.

Η επόμενη πενταετία θα είναι κομβική για την αγορά μας. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους θα στρέψει τους πολίτες στις λύσεις που τους παρέχει η ιδιωτική ασφάλιση. Παράλληλα, τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις θα αντιληφθούν περισσότερο τη σημασία που έχει η διαφύλαξη της προσωπικής τους περιουσίας.

Μαζί όμως με τις ευκαιρίες έρχονται και οι ευθύνες. Έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να είμαστε σωστοί απέναντι στους συνεργάτες, τους ασφαλισμένους, τους εργαζομένους μας και τις εποπτικές αρχές: να έχουμε διαφάνεια στις διαδικασίες μας, να παρέχουμε σωστά προϊόντα για τους ασφαλισμένους μας και να συμμορφωνόμαστε με το ρυθμιστικό μας πλαίσιο. Όσο πιο αξιόπιστοι είμαστε ως αγορά τόσο επενδύουμε στην ανάπτυξή μας.

Σε ό,τι αφορά την AIG, το 2013 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, με αύξηση της παραγωγής και της κερδοφορίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη ήταν η πορεία των Κλάδων Αυτοκινήτου, Προσωπικής Περιουσίας, Χρηματικών Απωλειών και Αστικής Ευθύνης που ξεπέρασαν τους παραγωγικούς στόχους του έτους. Στοχεύσαμε στους τομείς εκείνους στους οποίους είμαστε ανταγωνιστικοί, δημιουργώντας αλλά και βελτιώνοντας τα προγράμματά μας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασφαλισμένων μας. Εστιάσαμε στην εκπαίδευση των συνεργατών μας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-learning, καθώς και με τη δημιουργία κατάλληλων πωλησιακών εργαλείων.

Έχοντας ολοκληρώσει τη μετονομασία μας, δώσαμε ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα στην εξωστρέφεια και την εκ νέου επικοινωνία του ονόματός μας στο ευρύ κοινό. Αναδείξαμε επίσης το ταλέντο των ανθρώπων της εταιρίας μας, τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και περιφέρειας. Το 2013 ήταν η χρονιά που ιδιαίτερα ικανά στελέχη ανέλαβαν ρόλους διευρυμένης ευθύνης στην περιφέρεια των χωρών της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ενώ αναδείχθηκαν τοπικά άνθρωποι με μακρά προϋπηρεσία και εξαιρετική πορεία στην εταιρία.

Σε αντίστοιχους ρυθμούς θα κινηθούμε το 2014. Από πλευράς προϊόντων θα συνεχίσουμε να μελετάμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης και βελτίωσης των ασφαλιστικών μας προγραμμάτων, με έξυπνες και ευέλικτες λύσεις τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε φέτος στη βελτίωση των συστημάτων μας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνεργατών μας, με γρήγορες και αποδοτικές διαδικασίες.

Οι στρατηγικοί πυλώνες της AIG είναι η βιώσιμη κερδοφορία, η πελατοκεντρική προσέγγιση, η κανονιστική συμμόρφωση, το ανθρώπινο δυναμικό και η λειτουργική απόδοση. Σε αυτούς τους πυλώνες θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε και φέτος, αναδεικνύοντας το ομαδικό μας πνεύμα και τη διάθεση για συνεργασία».