Α. Ραφαηλίδης: Οραματιστής της ποιοτικής ασφαλιστικής αναβάθμισης

Συνειδητός ασφαλιστής, επαγγελματίας με άποψη, υπέρμαχος του κλάδου μέσα από δυναμική ενασχόληση με τα κοινά, ο κ. Αλέξανδρος Ραφαηλίδης συνεχίζει ακούραστα την ιστορική οικογενειακή πορεία των 95 ετών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα, μέσα από πολυσχιδή συνδικαλιστική δράση, στην ποιοτική, κυρίως, εξέλιξη του ασφαλιστικού επαγγέλματος. 

Αθηναίος, μεγάλωσε στην περιοχή της πλατείας Αμερικής και σε οικογενειακό περιβάλλον που δεν άφηνε πολλά περιθώρια επαγγελματικής απόκλισης. Ο πατέρας του είχε τις «Ασφάλειες Ραφαηλίδη» και ο Αλέξανδρος από πολύ νωρίς αποφάσισε ότι θέλει να γίνει ασφαλιστής. Είχε, θυμάται, γοητευθεί ως παιδί από το γεγονός ότι η ασφάλεια προσέφερε στους ανθρώπους πολλά και αυτό το εισέπραττε από τους ασφαλισμένους στο οικογενειακό ασφαλιστικό γραφείο. Το «έδεσε» και, κόντρα στο ρεύμα της εποχής όπου κοινωνικά προκρίνονταν άλλα επαγγέλματα, ο Αλέξανδρος μεγάλωνε με την προσδοκία ότι θα γίνει ασφαλιστής. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξε να σπουδάσει στην Ανωτάτη Εμπορική. 

Ως φοιτητής το 1975 ξεκίνησε να εργάζεται στο ασφαλιστικό γραφείο της οικογενείας, αποκτώντας την πρώτη του εμπειροτεχνική γνώση. 

Ακολούθησε ο στρατός. Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός και εκεί είδε τις διαδικασίες διοίκησης, τις αρχές υπευθυνότητας, διαπίστωσε τη σημασία ανάληψης ευθυνών και αποδοχής των λαθών. Δεν ήταν μια χαμένη περίοδος, πιστεύει ο ίδιος, και προσέθεσε και αυτή κάτι στην εξέλιξή του. Ήταν το 1983 όπου ο κ. Ραφαηλίδης ξεκίνησε να εργάζεται συστηματικά στις «Ασφάλειες Ραφαηλίδη».
 
Σύντομα αποφάσισε ότι χρειάζεται να πάρει την εμπειρία του μεγάλου ασφαλιστικού σχολείου της Αγγλίας, οπότε και έφυγε για κάποιους μήνες στο Λονδίνο όπου και εργάστηκε ως μαθητευόμενος σε ασφαλιστικές εταιρείες και brokers, αποκτώντας τη γνώση που επιζητούσε. Εκεί διαπίστωσε τη διαφορά που είχε το επάγγελμα του ασφαλιστή στα μάτια των πολιτών. Αντιλήφθηκε, ακόμη περισσότερο, την αίγλη, τη σημασία, το κοινωνικό έργο της ασφάλισης. 

Γύρισε συναισθηματικά πιο δυνατός, για να προχωρήσει τη δική του επαγγελματική διαδρομή. Αμέσως ξεκίνησε τη μηχανοργάνωση του γραφείου, το οποίο λειτουργούσε σαν μικρή ασφαλιστική εταιρεία, αφού έκανε underwriting, εξέδιδε συμβόλαια, εισέπραττε και αποζημίωνε, εκπληρώνοντας όλο τον κύκλο της διαδικασίας. Η γνωριμία του με τον Ιερώνυμο Δελένδα, κάπου στο 1987, τον συνέδεσε με τον κλάδο ζωής της ασφαλιστικής εταιρείας Helvetia, όπου εκπαιδεύτηκε επί ένα εξάμηνο, μαθαίνοντας τον τρόπος προώθησης των προγραμμάτων ζωής, τον οποίο και εφάρμοσε στις γενικές ασφάλειες. 

Το 1997 ο Αλέξανδρος βρέθηκε σε δίλλημα: ή θα περιοριζόταν εργασιακά σε μια «ελίτ» συμβολαίων ή θα άνοιγε ένα μεγαλύτερο γραφείο. «Ο κύβος ερρίφθη», το μεγάλωμα ήταν μονόδρομος και οι εξελίξεις γρήγορες. Το 1999 συνένωσε το γραφείο του με τα γραφεία του Γιάννη Πολίτη και του Γιώργου Σισμάνη και δημιούργησαν την πρώτη συνεταιριστική πρακτορειακή εταιρεία της αγοράς, η οποία εξελίχθηκε καλά. Στη συνέχεια γίνεται και άλλο ένα βήμα: εισήλθαν και άλλοι δύο συνέταιροι, ο Θράσος Γρηγοριάδης και ο Γιώργος Στράφτης. Κάπως έτσι πορεύθηκε επαγγελματικά μέχρι σήμερα και βρέθηκε μέτοχος της πολυμετοχικής πρακτορειακής εταιρείας Safe Line A.E. 

Όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Ραφαηλίδης, εκτός από τον επαγγελματικό, ακολούθησε και ένα δικό του, σημαντικό παράλληλο δρόμο, ενασχολούμενος με τα κοινά του κλάδου του. Είναι κάτι που αγαπά, συντηρεί και εκφράζει το κοινωνικό κομμάτι του χαρακτήρα του. Η εκκίνηση έγινε το 1988, όταν για πρώτη χρονιά εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ), ενώ ξεκίνησε να συμμετέχει σαν εκπρόσωπός της σε συνέδρια της BIPAR. Το 1990 εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. της τότε ΠΟΑΠ και στη συνέχεια το 1998 εκλέγεται μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, προκαλώντας την εκπόνηση ευρωπαϊκής μελέτης για το μέλλον του ασφαλιστικού πράκτορα στην Ενωμένη Ευρώπη. Αυτή η πορεία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα ανελλιπώς. 

Έτσι και βρίσκεται στη θέση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) και πρόεδρος της ομώνυμης Ένωσης (ΕΑΔΕ). Μέσα από όλα αυτά, και μετά από τη μέχρι εδώ δραστηριότητά του, ο Αλέξανδρος Ραφαηλίδης παραμένει θαυμαστής του επαγγέλματος και της χρησιμότητας του ασφαλιστικού συμβολαίου. Θα συνεχίσει, είναι αποφασισμένος να επιμένει στο όραμά του, που είναι να ανέβει ποιοτικά το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στο επίπεδο που του αξίζει και να λειτουργήσει η ελληνική ασφαλιστική αγορά απαλλαγμένη από οτιδήποτε την απομειώνει αισθητικά και λειτουργικά.