Στο σωστό χρόνο η εφαρμογή των αποφάσεων

Σε δύσκολη συγκυρία βρίσκεται η πλειονότητα των συντελεστών της ασφαλιστικής αγοράς  με αφορμή τα νέα εισπρακτικά και άλλα μέτρα της ΤτΕ. Κανείς δεν διαφωνεί με αυτά και αντίθετα επικροτούν όλοι την κατεύθυνση που έχουν και τα όσα θα φέρουν στην αγορά. Κανείς δεν αμφισβητεί της αναγκαιότητά τους και το όφελος για τις εταιρείες και τους διαμεσολαβητές.

Αυτό που αμφισβητούν όμως πολλοί, είναι ο χρόνος που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Τόσο οι εταιρείες όσο και οι διαμεσολαβητές μάλλον είναι ανέτοιμοι σε μεγάλο βαθμό να υιοθετήσουν όλα όσα πρέπει. Δεν αρνούνται απλά ζητούν χρόνο που αν δεν τους δοθεί τότε θα οδηγηθούν όλοι άθελά τους στην παρανομία.  

Οι καταναλωτές δεν έχουν ενημερωθεί  ότι θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα και προτού λάβουν την ασφάλισή τους, οι εταιρείες σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν «στρώσει» τα μηχανογραφικά τους ώστε να ανταποκριθούν στην ταχύτητα του νέου συστήματος  πληρωμής (7 ημερών). 

Ακόμα κάποιες ασφαλιστικές δεν έχουν καθορίσει την πολιτική τους απέναντι στους μεγάλους πελάτες οπότε και δεν την έχουν στείλει ως οφείλουν στην ΤτΕ οπότε και εδώ υπάρχουν ανοικτά θέματα για τις προμήθειες για τον διαφορετικό τρόπο είσπραξης κ.α.

Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί το ποιος ελέγχεται και πώς ελέγχεται και τα όσα λέγονται περί περιπτώσεων  κάποιων ασφαλιστικών που μένουν στο απυρόβλητο  των νέων μέτρων σε αντίθεση με τις υπόλοιπες. Και αυτή η γκρίζα ζώνη που δεν αποκλείει κανείς ότι θα αποτελέσει στοιχείο μεταφοράς χαρτοφυλακίων και εστία αθέμιτου ανταγωνισμού παραμένει ακόμα αδιασαφήνιστη. 

Και είναι πολλά ακόμα για τα οποία χρειάζονται λύσεις. Χρειάζεται λοιπόν και χρόνος, που κάποιοι τον ζητούν επίμονα και κάποιοι άλλοι διακριτικά. Το αίτημα είναι ίδιο.  Και θα ήταν ανακούφιση να υπάρξει κάποια ελαστικότητα από την εποπτεία για λόγους προστασίας της αγοράς  και επίτευξης καλύτερων αποτελεσμάτων. Παίζει ρόλο σημαντικό και η χρονική στιγμή που οι αποφάσεις εφαρμόζονται.