Ανησυχητικά μηνύματα από την εφαρμογή του νέου συστήματος εισπράξεων

Κρούσματα αθέμιτων πρακτικών θα  εμφανιστούν στην ασφαλιστική αγορά ως επακόλουθο της εφαρμογής της πράξης διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, βάσει της οποίας αλλάζει από το 2014 το πλαίσιο είσπραξης και απόδοσης των ασφαλίστρων.

Αυτό καταμαρτυρούν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες, τουλάχιστον κατά το πρώτο διάσημα εφαρμογής του νέου πλαισίου και σίγουρα έως ότου ψηφιστεί σχετικός νόμος που θα προβλέπει όσα σήμερα ορίζει η επίμαχη ρύθμιση της ΤτΕ,  δεν έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν στο σύνολό τους σε απόλυτη εφαρμογή του νέου πλαισίου.

Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι θα διαμορφώσει αθέμιτες πρακτικές ανάπτυξης των εταιρειών δεδομένου ότι, άλλες εταιρείες έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν από την 1η Ιανουαρίου σε άμεσες ακυρώσεις συμβολαίων εφόσον αυτά δεν προεξοφλούνται από τους ασφαλισμένους και άλλες να δώσουν περιθώριο ενός μηνός μέχρι και την ακύρωση.

Επίσης, άλλες εταιρείες θα ζητήσουν από τα δίκτυα να αποδίδουν τα ασφάλιστρά τους την έβδομη ημέρα από την υπογραφή και άρα εξόφληση του συμβολαίου από τον ασφαλισμένο, ενώ άλλες θα αναγνωρίσουν προθεσμίες που θα φθάνουν ή και θα ξεπερνούν τον έναν μήνα. Δεν λείπουν δε και αυτές που θα κατεβάσουν τον πήχη των καθυστερήσεων σε διάστημα μικρότερο των επτά ημερών.

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζοντας τα ανωτέρω δηλώνουν ότι, ορισμένες εταιρείες προφανώς προτίθενται από την 1η Ιανουαρίου να ακολουθήσουν το γράμμα του ισχύοντος νόμου που ορίζει διαφορετικά τον τρόπο είσπραξης των ασφαλίστρων από αυτόν που προβλέπει η πράξη Διοικητή της ΤτΕ, ενώ κάποιες άλλες θα ακολουθήσουν τα όσα ορίζει η εποπτική αρχή. Πρόκειται για εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση δύο ταχυτήτων είσπραξης των ασφαλίστρων. Από την πλευρά της η ΤτΕ θα πρέπει να επιβάλλει στο σύνολο της αγοράς την επί ίσοις όροις εφαρμογή των όσων προβλέπει η διάταξη περί της είσπραξης των ασφαλίστρων γενός που θα προκαλέσει βέβαιη αναστάτωση.
 
Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι για να λυθεί το θέμα θα πρέπει η κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα στη Βουλή (εντός του έτους) σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του ν. 400/70, που, όπως αναφέρουν πηγές του IW, θα κινηθεί στο πνεύμα της επίμαχης πράξης της ΤτΕ.