Μειώθηκαν τα ατυχήματα στο αυτοκίνητο

Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει η ασφαλιστική αγορά από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων σχετικά με τις αποζημιώσεις αστικής ευθύνης οχημάτων.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των εταιρειών, φέτος καταγράφεται μείωση της συχνότητας των ατυχημάτων κατά 7,8 με 8% έναντι του 2012, λόγω των μειωμένων ταχυτήτων με τις οποίες κινούνται τα οχήματα, αλλά και των λιγότερων σε αριθμό αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Παράλληλα, το μέσο κόστος αποζημίωσης υλικών ζημιών μειώθηκε φέτος στα 850 ευρώ ανά φάκελο από 915 ευρώ που ήταν πέρυσι. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στους εντατικότερους ελέγχους τους οποίους διενεργούν οι ασφαλιστικές εταιρείες ανά περίπτωση τροχαίου.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι τρέφονται όλο και περισσότερο προς τα οικονομικότερα ανταλλακτικά, αποφεύγουν τις επισκευές που δεν σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια του οχήματος, ενώ κατά 35 με 40% έχουν πλέον στραφεί προς τα συνεργαζόμενα με ασφαλιστικές εταιρείες συνεργεία, προκειμένου και να περιορίσουν τα κόστη τους, αλλά να μην υποχρεωθούν να μην εμπλακούν στις συναλλαγές που απαιτούνται για κάθε επισκευή σε μη συνεργαζόμενο συνεργείο (πληρωμή τιμολογίων– είσπραξη συνόλου ή μέρους της αποζημίωσης από την ασφαλιστική).

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή οδήγησε και στον περιορισμό του μέσου κόστους αποζημιώσεων, δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές μέσω των συνεργαζόμενων συνεργείων είναι σε θέση να ελέγχουν καλύτερα τις αποζημιώσεις.

Σημειώνεται ότι προ κρίσης σε συνεργαζόμενα συνεργεία με ασφαλιστικές εταιρείες προσέφευγε το 20% των κατόχων ΙΧ οχημάτων.