Πέντε ασφαλιστικές αναμένουν τα αποτελέσματα των stress test

Τα αποτελέσματα των stress test  περιμένουν οι πέντε ασφαλιστικές εταιρείες που μετέχουν στη δοκιμασία των τεστ κεφαλαιακής αντοχής. Έχοντας πλέον αποστείλει τα στοιχεία τα οποία ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος, αναμένουν την… ετυμηγορία των αρμοδίων αρχών. 

Αυτές που συμμετείχαν είναι οι θυγατρικές των τραπεζικών ομίλων Εθνική Ασφαλιστική,Eurolife Ασφαλιστική, ATE Ασφαλιστική και Alpha Life, καθώς και η εισηγμένη Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ σε ότι αφορά τις θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων, αυτές «δοκιμάζονται» μέσω των μητρικών τους και άρα μέσω των κατά τόπους ξένων εποπτικών αρχών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, και οι πέντε προαναφερόμενες ασφαλιστικές στρεσάρονται βάσει δύο σεναρίων. Το πρώτο, περισσότερο βατό κεφαλαιακά, φέρει τον τίτλο base line και το δεύτερο, περισσότερο επιθετικό, τιτλοφορείται adverse.
Οι δοκιμασίες που πέρασαν οι ασφαλιστικές αφορούσαν στις καμπύλες των επιτοκίων, στις απομειώσεις των τιμών των μετοχών, στις τιμές των ακινήτων, στα επίπεδα των spread, καθώς και στο ασφαλιστικών ρίσκο τόσο για τα προϊόντα Ζωής όσο και για τα προγράμματα Γενικών Ασφαλειών. Οι δύο ασκήσεις που εφαρμόστηκαν ήταν δύο: Μία χαμηλών επιτοκίων και μία δεύτερη επιτοκίων μέσω επιπέδου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται σε αυτή τη φάση κυρίως στην ATE Ασφαλιστική, δεδομένου ότι είναι η μόνη από τις ασφαλιστικές – θυγατρικές τραπεζών για την οποία έχει κινηθεί η διαδικασία πώλησης. Όπως έχει ήδη γράψει το iw, η Πειραιώς ήδη συνομιλεί ατύπως με ενδιαφερόμενες ασφαλιστικές και βάσει και των τελευταίων προβλέψεων το σχετικόdeal είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλείσει μέσα στους πρώτους τρεις με τέσσερις μήνες του 2014.