Ηλεκτρονικό βιβλίο για την πολιτική δραστηριότητα στην περίοδο 2010-2013

Την τετραετία 2010-2013 στο πλαίσιο των  μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που έγιναν από την πολιτεία εκδόθηκαν 193 νόμοι, 68 Προεδρικά Διατάγματα, 181 Υπουργικές; Αποφάσεις,280 ΚΥΑ και 220 εγκύκλιοι. Αυτό ειναι ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από το ηλεκτρονικό βιβλίο, το πρώτο ποσοτικοποιημένο αρχείο και τράπεζα  πληροφοριών της πολιτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, το οποίο δημιούργησε το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Η κωδικοποίηση περιλαμβάνει συνολικά 1321 νομοθετικές πράξεις και καταγράφει νόμους, προεδρικά διατάγματα, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, υπουργικές αποφάσεις, κοινές υπουργικές αποφάσεις κι εγκυκλίους όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 έως τον Οκτώβριο 2013. Κάθε νομοθετική πράξη αρχειοθετείται κατά Υπουργείο, τομέα της οικονομίας κι έτος με εσωτερικές αναφορές.
 

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Γιάννος Γραμματίδης είπε πως «είμαστε περήφανοι πού μέσα σε λίγους μήνες από την σύσταση του Ινστιτούτου Πολιτικής του Επιμελητηρίου, καταφέραμε να ποοσοτικοποιήσουμε το σύνολο της Ελληνικής νομοθεσίας πού ενέχει χαρακτήρα μεταρρύθμισης  με τέτοιο συστηματικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα πού θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της χώρας να έχει ένα σύγχρονο εργαλείο για να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις της και να υλοποιηθούν θετικές μεταρρυθμίσεις σε μια βάση συνέχειας και συνέπειας». 

Ο κ. Γραμματίδης συνέχισε λέγοντας ότι «η παρούσα περιγραφική ανάλυση θα χρησιμοποιηθεί επίσης σαν εργαλείο για κάθε νομοθετικό όργανο της χώρας στην προσπάθεια της σύγκρισης αλλά και της συστηματικής σύνδεσης νομοθετικών πράξεων, κανονιστικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Σαν επόμενο βήμα το Ινστιτούτο Πολιτικής θα προχωρήσει στην ποιοτική ανάλυση των στοιχείων ώστε να μετρηθούν η αποτελεσματικότητα αλλά και οι επιπτώσεις αυτών των μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία».


 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ανακοινώθηκε επίσης η σύσταση Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων από το Ινστιτούτο Πολιτικής ώστε να συνεχισθεί συστηματικά το έργο της ανανέωσης και συμπλήρωσης της κωδικοποίησης. Παράλληλα, το Ινστιτούτο θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να προτείνει στην πολιτική ηγεσία πολιτικές βασισμένες στην αρχή της μέτρησης κόστους-ωφέλειας ώστε να μετρώνται οι επιπτώσεις της νομοθεσίας στο ΑΕΠ. Στα ίδια πλαίσια, και άλλοι κοινωνικές παράμετροι θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό πολιτικών ώστε να διασφαλίζεται ευρέως φάσματος ωφέλεια σε όλα τα μέλη της Ελληνικής κοινωνίας. Τέλος, το Ινστιτούτο Πολιτικής έκανε γνωστό σχέδιο δράσης για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης σε συνεργασία με το δημόσιο προσωπικό, με εθελοντές μάνατζερς και ειδικούς σε θέματα μηχανοργάνωσης ώστε να δημιουργηθούν πιλοτικές μονάδες ορθολογικής οργάνωσης και λειτουργίας βασισμένες σε κάλλιστες πρακτικές αλλά και στην εμπειρία των στελεχών της δημόσιας διοίκησης.