Αποζημίωση 60 εκατ. για τα θύματα της θαλιδομίδης

Περισσότεροι από 100 Αυστραλοί και Νέο Ζηλανδοί που γεννήθηκαν με δυσπλασίες, λόγω της χρήσης της ουσίας θαλιδομίδης από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την αντιμετώπιση των πρωινών ναυτιών, θα αποζημιωθούν με το ποσό των 60 εκατ. ευρώ για τη ζημία που υπέστησαν. Σε αυτή τη συμφωνία κατέληξαν   οι δικηγόροι των εναγόντων και της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας Grunenthal and Distillers, τον αυστραλιανό διανομέα της θαλιδομίδης, που αγοράστηκε το 1997 από την εταιρεία Diageo σύμφωνα με ανακοίνωση του ανώτατου πολιτειακoύ δικαστηρίου στη Βικτόρια.

Τα περισσότερα θύματα είναι σήμερα περίπου πενήντα ετών, ενω η ουσία αποσύρθηκε το 1961. Ωστόσο εκτιμάται ότι πάνω από 10.000 βρέφη, των οποίων οι μητέρες έλαβαν κατά την κύηση το φάρμακο για να αντιμετωπίσουν τις πρωινές αδιαθεσίες,   γεννήθηκαν με σοβαρές ανωμαλίες.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών δήλωσε ο δικηγόρος των θυμάτων, Πίτερ Γκόρντον, που τόνισε «ότι η συμφωνία πραγματοποιήθηκε μετά από διαπραγματεύσεις μηνών». Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα περιστατικά από τις παρενέργειες που είχε η χρήση του φαρμάκου είπε πως η κα Rowe γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια λόγω του φαρμάκου που χορηγήθηκε στη μητέρα για τις πρωινές ναυτίες της εγκυμοσύνης.