Υποχρεωτική η ασφάλιση αστικής ευθύνης για ξένους ασθενείς

Υποχρεωτική καθίσταται με Κοινή Απόφαση των υπουργών Υγείας και Τουρισμού για τον ιατρικό τουρισμό, η ασφάλιση Αστικής Ευθύνης για όσα ιδιωτικά νοσοκομεία υποδέχονται στις εγκαταστάσεις τους ασθενείς από το εξωτερικό.

Πρόκειται για κάλυψη η οποία θα αφορά, πέρα από τις ιατρικές μονάδες και όσους ιατρούς εμπλέκονται σε ανάλογα περιστατικά, ενώ της υποχρεωτικής ασφάλισης θα εξαιρούνται ιατροί και νοσοκομεία του δημόσιου τομέα.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι, αν και σε αυτή τη φάση ο ιατρικός τουρισμός δεν είναι ανεπτυγμένος στη χώρα μας, οι προοπτικές καταγράφονται σημαντικές δεδομένου ότι, η μια μετά την άλλη οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης εντάσσουν στα στρατηγικά τους πλάνα ανάλογους σχεδιασμούς.

Όπως εκτιμάται, ο ιατρικός τουρισμούς θα μπορούσε μέσα στην επόμενη τριετία να εισφέρει στην εγχώρια αγορά περί τα 400 εκατ. ευρώ και σε βάθος δεκαετίας έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Για την ασφαλιστική αγορά η καθιέρωση μιας ακόμη υποχρεωτικής ασφάλισης, εν προκειμένης της αστικής ευθύνης ιατρών και ιδιωτικών κλινικών, πέρα από τις ευκαιρίες που δημιουργεί για την ενίσχυση της ασφαλιστικής παραγωγής σε μια πραγματικά δυσχερή οικονομική περίοδο, διαμορφώνει προϋποθέσεις τόνωσης της ασφαλιστικής συνείδησης επαγγελματιών και επιχειρηματιών, ενώ δίνει το έναυσμα για την επέκταση των υποχρεωτικών καλύψεων και σε άλλους κλάδους του επιχειρείν.