Χωρίς έλεγχο οι βιταμίνες στα σούπερ-μάρκετ

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι Φαρμακοποιοί ενόψει της διάθεσης συμπληρωμάτων διατροφής από καταστήματα που πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα, μεταξύ αυτών και τα super market.

Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη δίνει τη δυνατότητα στα εν λόγω καταστήματα να διαθέτουν συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες, αλλά σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), δεν παρέχει ασφαλιστικές δικλείδες. 

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, ελλοχεύει ο κίνδυνος με τον όρο «συμπληρώματα διατροφής» να επιδιωχθεί η διακίνηση προϊόντων με σύνθεση επιβλαβής για την υγεία των πολιτών και κυρίως κατά την παράλληλη λήψη τους με φάρμακα. 

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, αποτελεί προϊόν συμφωνίας και διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, με τη λογική της οποίας διαφωνήσαμε δημοσίως στη διάρκεια των συνεδριάσεων του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας», σημειώνει ο ΠΦΣ και υπογραμμίζει πως, πέρα από το δεσμευτικό πλαίσιο της Κοινοτικής Οδηγίας (2002/46/ΕΚ, 10ης Ιουνίου 2002) θα έπρεπε ο Υπουργός Υγείας να προσδιορίσει και δεσμευτικές δικλείδες ασφαλείας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Η υλοποίηση της κοινοτικής οδηγίας θα έπρεπε να ακολουθήσει τα επιστημονικά κριτήρια που θα καθορισθούν από το Υπουργείο Υγείας , τον ΕΟΦ και τον ΠΦΣ.

«Η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε εν αγνοία μας χρήζει άμεσης διόρθωσης εάν δεν θέλουμε να βρεθούμε ενώπιον φαινομένων σαν αυτά που ζήσαμε στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων», υποστηρίζουν οι Φαρμακοποιοί και καλούν τον Άδωνι Γεωργιάδη να επανεξετάσει το θέμα και να προχωρήσει στην έκδοση διορθωτικής συμπληρωματικής Υπουργικής Απόφασης.