Εταιρεία – «φάντασμα» και στη Βρετανία με 600 πλαστά συμβόλαια

Κυκλώματα που λυμαίνονται την ασφαλιστική αγορά, και ζημιώνουν τους ασφαλισμένους, αποκαλύπτονται συνεχώς, διεθνώς, μέσα από την έρευνα των ελεγκτικών αρχών και τις καταγγελίες των παθόντων. 

Εταιρείες – «φαντάσματα» και ψεύτικα συμβόλαια ταλαιπωρούν τόσο τους υγιείς επαγγελματίες του χώρου όσο και τους ασφαλισμένους, που αντιλαμβάνονται ότι είναι «ακάλυπτοι» μετά από μια ζημιά ή έναν έλεγχο των αρμόδιων αρχών.
Μια παρόμοια ιστορία με ανύπαρκτα συμβόλαια αυτοκινήτου αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη Βρετανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ασφαλιστική απάτη που έχει καταγραφεί στη χώρα όσον αφορά μεσιτική εταιρεία ασφαλίσεων, ενώ, επίσημα, οι αρχές μιλούν για την εξαπάτηση 600 οδηγών από τον Μάιο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2012. Πρόσφατα, για την απάτη καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκιση ο Danyal Buckharee και σε δώδεκα μήνες φυλάκιση ο Giovanni Recchia

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, ο Danyal Buckharee έβγαλε περισσότερες από 500.000 λίρες από τη δημιουργία τεσσάρων ιστοσελίδων που πουλούσαν φθηνή, αλλά ανύπαρκτη, ασφάλιση αυτοκινήτου μέσα από τις εταιρείες Aston Midshires Insurance, Astuto Insurance, Car Insurance Warehouse και First Car Direct Insurance

Φρόντισε, μάλιστα, να διαφημίζεται και στις μηχανές αναζήτησης, ώστε οι εν λόγω ιστοσελίδες να εμφανίζονται ψηλά στα αποτελέσματα των χρηστών του διαδικτύου. Ο δεύτερος καταδικασθείς, ο Giovanni Recchia, που κατηγορείται για συμμετοχή στην απάτη, βοήθησε τον Buckharee στη δημιουργία και τη λειτουργία της ιστοσελίδας First Car Direct Insurance. 

Το «νήμα άρχισε να ξετυλίγεται», σύμφωνα με πληροφορίες, όταν εμφανίστηκαν αρκετές περιπτώσεις οδηγών, των οποίων η τροχαία σε ελέγχους κατάσχεσε τα αυτοκίνητα, καθώς δεν διέθεταν ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ειδικότερα το IFED (Insurance Fraud Enforcement Department) άρχισε να ερευνά την υπόθεση, όταν θύματα άρχισαν να καταγγέλλουν ότι ενώ έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο στην Aston Midshires Insurance, η τροχαία τούς επιβάλλει πρόστιμα και ποινές. Οι αξιωματικοί, βασιζόμενοι στις καταγγελίες, έφτασαν στη σχέση των ιστοσελίδων και τον κοινό παρανομαστή τους, που ήταν ο Buckharee και έτσι πρόλαβαν, μπλοκάροντας άμεσα τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, να γλιτώσουν 28.000 λίρες που είχαν καταθέσει καταναλωτές για τα συμβόλαιά τους.

Ο κ. Patrick Einsmann, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας του IFED, δήλωσε πως ο Buckharee έστησε τη μεγαλύτερη απάτη που αφορά μεσιτική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, κερδίζοντας μισό εκατομμύριο λίρες και αφήνοντας μετέωρους 600 καταναλωτές, που είχαν την ψευδαίσθηση ότι είναι ασφαλισμένοι. Πρόσθεσε ότι «ο Buckharee κινούσε όλα τα νήματα, χρησιμοποιώντας μια συλλογή από εικονικές ιστοσελίδες. Τα χρήματα των καταναλωτών πήγαιναν σε τυχερά παιχνίδια και νυχτερινή ζωή. Δυστυχώς για εκείνον, μετά από την έρευνα της IFED, οι απολαύσεις αυτές θα είναι πέρα των δυνατοτήτων που θα έχει εφεξής».

Ο Buckharee είχε εντοπιστεί μέσω των αριθμών τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε στις ιστοσελίδες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους πήγαιναν τα χρήματα από τις πωλήσεις και τις αναλήψεις μετρητών. Στο διαμέρισμα που διατηρούσε στην Wandsworth, νότια του Λονδίνου, οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τραπεζικές κάρτες, κινητά τηλέφωνα, έγγραφα ασφάλισης και πλαστά πιστοποιητικά. Επίσης εντοπίστηκε ένας κατάλογος πλασματικών υπαλλήλων που υποτίθεται ότι πραγματοποιούσαν τις ασφαλιστικές πωλήσεις, καθώς και ηχητικό αρχείο, το οποίο χρησιμοποιούσε όταν μιλούσε στο τηλέφωνο με τους υποψήφιους πελάτες για να δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχουν και άλλοι υπάλληλοι.