ΕΕΑ: Ο προϋπολογισμός του 2014 και ο παραλογισμός των μέτρων

Στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την εξωστρέφεια, τη στήριξη των επαγγελματιών και τη στήριξη των ανέργων  πρέπει να στραφεί η πολιτεία σύμφωνα με το ΕΕΑ. Όπως αναφέρει ο φορέας «είναι φανερό πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και το ερχόμενο έτος θα στηριχθεί στη στάση πληρωμών του Δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία, το ψαλίδισμα των Δημοσίων Επενδύσεων και τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Και φυσικά , αν δεν καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 με διαρθρωτικά μέτρα, η τρόικα δεν θα διστάσει να επανέλθει με απαίτηση για νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Οι προτάσεις του ΕΕΑ είναι οι εξής: 

- Εθνικό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης των εξαγωγών,  ενίσχυση της καινοτομίας των επιχειρήσεων και της τόνωσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας, και άρα βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης
- Πολιτικές στήριξης της βιοτεχνίας, του εμπορίου και γενικά της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, για να γίνει η παρουσία τους πραγματικά ανταγωνιστική στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον και άρα να αποφευχθούν νέα λουκέτα και απολύσεις εργαζομένων.
- Άμεση διόρθωση στα κραυγαλέα λάθη και τις αδικίες πρόσφατων νόμων, όπως οι διατάξεις για το επίδομα ανεργίας που ουσιαστικά καθίσταται «απαγορευμένος καρπός» για την πλειοψηφία των ανέργων εμπόρων, ή την παγκόσμια πρωτοτυπία του ΟΑΕΕ, ο οποίος στερεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από ασφαλισμένους, ενώ την χρεώνει και τη διεκδικεί ακόμη και με κατασχέσεις!
Το Ε.Ε.Α καλεί την κυβέρνηση να επιβάλλει την λογική της ανάπτυξης στη διαβούλευση με την τρόικα. Ειδάλλως, δεν είναι παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς, ότι θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να «συμπληρώσει» τον προϋπολογισμό με νέα παράλογα μέτρα εντός του 2014.