Γ. Μακρυμίχαλος: Θεμελιωτής της διαμεσολάβησης

Από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ασφαλιστικής αγοράς, ο κ. Γιάννης Μακρυμίχαλος ξεχώρισε στην επαγγελματική του πορεία, διακρίθηκε από τους συναδέλφους του και, σήμερα, αναμφισβήτητα, αποτελεί μέρος της ιστορικής εξέλιξης του διαμεσολαβητικού επαγγέλματος.

Σε όλη του τη ζωή, ως ενεργός επαγγελματίας, στήριξε τον θεσμό της διαμεσολάβησης, συνέβαλε στην πρόοδο του επαγγέλματος του μεσίτη και, σαφώς μέσα από την εργασία του και την κατάρτισή του, προσέδωσε τη δική του προσωπική αξία στην ιδιωτική ασφάλιση.

Ο κ. Μακρυμίχαλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελειώνοντας το σχολείο, ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και μετέβη στο Λονδίνο το 1960, όπου παρακολούθησε ειδικές ασφαλιστικές σπουδές στο Κολέγιο Ασφαλιστών του Λονδίνου (The College of Insurance).

Εκεί απέκτησε σημαντική γνώση γύρω από τις ασφαλίσεις γενικά και πιο εξειδικευμένα τις ναυτικές ασφαλίσεις (σκαφών και μεταφορών). Παράλληλα, απέκτησε και εμπειρία, καθώς εργάστηκε σε μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και σε πολύ γνωστά, την εποχή εκείνη, γραφεία μεσιτών ασφαλίσεων, των LLOYD’S (Lloyd’s Brokers), στο «City» του Λονδίνου.

Το 1963 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε την ασφαλιστική του σταδιοδρομία στην οικογενειακή επιχείρηση Αδελφοί Μακρυμίχαλοι Α.Ε., η οποία, εκτός από τη δραστηριοποίησή της στον τομέα των ασφαλιστικών μεσιτεύσεων και πρακτορεύσεων, την εποχή εκείνη, ενεργούσε παράλληλα και με την ιδιότητα του πραγματογνώμονος αβαριών φορτίων, ασφαλισμένων σε αλλοδαπές εταιρείες που είχαν ως τελικό προορισμό τους την Ελλάδα.

Μετά από ορισμένα έτη, ο κ. Μακρυμίχαλος διορίσθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωνύμου Ελληνικής Ασφαλιστικής & Αντασφαλιστικής Εταιρείας «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», η οποία επίσης ανήκε στην οικογένεια, αναλαμβάνοντας συγχρόνως τη Διεύθυνση Εργασιών Εξωτερικού της εταιρείας αυτής, όπου, πλην των συμβατικών αντασφαλιστικών αναλήψεων που διενεργούσε στο τμήμα αυτό, ανέπτυξε, παράλληλα, και μια πολύ σημαντική παραγωγή από εργασίες ασφαλίσεως εμπορικών σκαφών και αεροσκαφών από όλο τον κόσμο, τροφοδοτούμενη από έναν μεγάλο αριθμό γραφείων μεσιτών των LLOYD’S.

Η εταιρεία αυτή υπήρξε μία εκ των ιδρυτικών μελών της Ελληνικής Κοινοπραξίας Ασφαλίσεων Πλοίων & Αεροσκαφών (Ε.Κ.Α.Π.Α.) και, μάλιστα, ένα πολύ δραστήριο μέλος της την εποχή εκείνη.

Μετά την παρέλευση επτά ετών, ο κ. Μακρυμίχαλος ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου και των δύο εταιρειών.

Όταν το 1980 η εταιρεία «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» εξαγοράστηκε κατά 100% από τον ολλανδικό ασφαλιστικό όμιλο της Nationale Nederlanden – το σημερινό ING Group – παραιτήθηκε, μετά την παρέλευση ενός έτους, όπου ασκούσε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία αυτή, και συνέχισε την καριέρα του εργαζόμενος πλέον αποκλειστικά στην εταιρεία Αδελφοί Μακρυμίχαλοι Α.Ε. με την ιδιότητα του μεσίτη ασφαλίσεων και, βέβαια, στην άλλη αδελφή εταιρεία Αδελφοί Μακρυμίχαλοι (Πραγματογνώμονες) Ε.Π.Ε.

Επιπλέον, συμμετείχε σε πολλά συνέδρια της Διεθνούς Ενώσεως Ασφαλιστών Θαλάσσης (I.U.M.I.), όπως επίσης και στις ετήσιες συγκεντρώσεις αντασφαλιστών στο Μόντε Κάρλο, γνωστές με την ονομασία «Monte Carlo Rendezvous».

Να σημειωθεί ότι το τμήμα της πραγματογνωμοσύνης αβαριών φορτίων, που είχαν ως τελικό προορισμό τους την Ελλάδα, της εταιρείας «Αδελφοί Μακρυμίχαλοι Α.Ε.», μεταφέρθηκε από τη δεκαετία του ’60 σε μιαν άλλη, ανεξάρτητη εταιρεία, την «Αδελφοί Μακρυμίχαλοι (Πραγματογνώμονες) ΕΠΕ», η οποία, ακόμα και σήμερα, ενεργεί ως πραγματογνώμων ζημιών θαλάσσης για λογαριασμό αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιρειών από όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της μακράς επαγγελματικής του πορείας, ο κ. Μακρυμίχαλος υπήρξε ένας από τους ταγούς της διαμεσολάβησης. Ανήκει δε στα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), στον οποίο και διετέλεσε πρόεδρος για 8 έτη.

Το 2001, η τακτική γενική συνέλευση του συνδέσμου τον ανακήρυξε ισόβιο επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΜΑ, ως ένδειξη αναγνώρισης της συνδρομής του στους σκοπούς του συνδέσμου και στην εδραίωση του θεσμού του μεσίτη ασφαλίσεων στην Ελλάδα.

Επίσης, ως ασφαλιστής, διετέλεσε μέλος των LLOYD’S (Underwriting member of Lloyd’s) επί 24 χρόνια (1977-2001).

Σήμερα, ως συνταξιούχος, διαμένει στη Σύρο, παρακολουθώντας στενά την αγορά και συμμετέχοντας με ενδιαφέρον στα κοινά του κλάδου, καθώς συνεχίζει την πορεία της ζωής του.

*Γιάννης Μακρυμίχαλος

Ισόβιος Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΜΑ