Έρχεται η θετική λίστα

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να είναι έτοιμη η θετική λίστα φαρμάκων, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την κυστική ίνωση.

Αν και πολλαπλασιάζονται οι φωνές των ασθενών, που καλούν σε άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα του μνημονίου, μια ομάδα εξ αυτών, οι πάσχοντες από κυστική ίνωση φαίνεται πως βρήκαν ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Εταιρείας για την Ινώδη Κυστική Νόσο, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι ενισχύθηκε με προσωπικό η μονάδα στο Σισμανόγλειο, μετά από σχετικό αίτημα και επίσης, δόθηκε τιμή σε φάρμακο για την πάθηση, το οποίο θα ενταχθεί στη θετική λίστα, με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. 

Όπως, μάλιστα, υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας, η θετική λίστα πρόκειται να δημοσιευθεί εντός της εβδομάδας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, καθώς πέρασε και η σχετική αναγνώριση από το ΚΕΣΥ και αναμένεται να εγκριθεί από τον ίδιο τις επόμενες ημέρες. 

Το εν λόγω σκεύασμα αφορά σε μία από τις μεταλλάξεις της κυστικής ίνωσης και κοστίζει 25 χιλιάδες ευρώ το μήνα! Βέβαια, όσοι ασθενείς δεν αντιμετωπίζονται θεραπευτικά, εγκαίρως, αναπτύσσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και χρειάζονται μεταμόσχευση πνευμόνων, η οποία γίνεται μόνο στο εξωτερικό και κυρίως στην Αυστρία, με κόστος 250 χιλιάδες ευρώ.