Ακροβασίες με τα ανείσπρακτα υπόλοιπα

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στην ασφαλιστική αγορά σε ότι φορά το εισπρακτικό, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να πιέζουν ασφυκτικά τα δίκτυα πωλήσεων για την είσπραξη των ανοικτών υπολοίπων.
 
Οι πρακτικές που ακολουθούνται πολλές. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένες εταιρείες ζήτησαν και ήδη έλαβαν μεταχρονολογημένες επιταγές από διαμεσολαβούντες, άλλες πάλι έχουν απαιτήσει τόκους για τα οφειλόμενα θεωρώντας ότι τα ασφάλιστρα έπρεπε ήδη να βρίσκονται στα ταμεία τους και να αποδίδουν υπεραξίες για λογαριασμό των ασφαλισμένων.
 
Υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες ακολουθούν περισσότερο ήπιες τακτικές, δίνοντας χρόνο στα δίκτυά τους για την τμηματική καταβολή των οφειλόμενων έως το τέλος του 2014, ή άλλες οι οποίες εφάρμοσαν φόρμουλες προσαρμοσμένες στις δυνατότητες των συνεργατών τους.
 
Αλλαγές ήδη καταγράφονται και στους χρόνους απόδοσης των ασφαλίστρων από τη νέα παραγωγή, με τις περισσότερες εταιρείες να καθορίζουν στα δίκτυα 30 ή το πολύ 60 ημέρες καθυστέρηση, ενώ ορισμένες έχουν κατεβάσει τα χρονικά διαστήματα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
 
Ωστόσο, υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες, πονηρά σκεπτόμενες, τηρούν στάση αναμονής, καταγράφοντας στη φάση αυτή τον ανταγωνισμό τους και κυρίως τις αντιδράσεις των δικτύων, ώστε εν συνεχεία και ουσιαστικά από το 2014 να καθορίσουν τη στάση τους, επιδιώκοντας με την πολιτική τους νέες συνεργασίες με διαμεσολαβούντες, που θα έχουν ανάγκη μεγαλύτερους χρόνους για τις αποδόσεις των ασφαλίστρων ώστε να επιβιώσουν.
 
Πάντως, η ασφαλιστική αγορά γνωρίζει ότι στις πιέσεις που ασκούνται αυτή τη στιγμή στα δίκτυα υπάρχουν όρια, καθότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο τυχόν απώλειες από… κανόνια που θα μπορούσαν να ηχήσουν στην αγορά. Βάσει των πρώτων προβλέψεων που γίνονται θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα χαθεί το 40% των ανείσπρακτων ασφαλίστρων.