Στο 50% του ΑΕΠ οι ελληνικές εξαγωγές μέχρι το 2020

Στο 50% του εγχώριου ΑΕΠ μπορούν να φτάσουν οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μέχρι το 2020 σύμφωνα με τον Δημήτρη Λακασά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Όπως ανέφερε ο κ. Δ. Λακασάς στο Exports Money Conference 2013 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στο Divani Apollon Palace & Thalasso, o στόχος αυτός είναι απόλυτα ρεαλιστικός και μπορεί να επιτευχθεί με αιχμές του δόρατος τα προϊόντα μεσογειακής διατροφής που παράγει η χώρα μας, αλλά και τον ελληνικό τουρισμό. Αυτή τη στιγμή, η εξωστρέφεια «παράγει» το 27% του ελληνικού ΑΕΠ και υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκοΔημήτρης Κούρκουλας, Υφυπουργός Εξωτερικών ύ μέσου όρου που βρίσκεται στο 45%, όπως ανέφερε ο κ. Λακασάς. 

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, Υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότιέχουν γίνει θεαματικά βήματα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ήδη έχει κερδηθεί μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι ευοίωνες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν παράγοντες που θα οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια. Τέλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Τσίπρα, που ανέφερε ότι θα μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις μέχρι να δοθεί ικανοποιητική λύση στο ελληνικό ζήτημα. Σύντομα, θα προτείνουμε, είπε ο κ. Υφυπουργός θεσμικές αλλαγές που θα ενισχύσουν το ρόλο των εμπορικών και οικονομικών υπαλλήλων στις πρεσβείες μας. Επίσης, μέσα από την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουμε να προωθήσουμε ζητήματα όπως η απασχόληση, η ανάπτυξη, η μετανάστευση και η θαλάσσια πολιτική.

Ο κ. Δούκας Μαρινόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) ανέφερε ότι από το 2009 έως σήμερα οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 56% και έχει Δούκας Μαρινόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (ΕΝΔΥ ΟΕΥ)τριπλασιαστεί ο αριθμός των αιτημάτων που φτάνουν στα γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (από 4.500 το δωδεκάμηνο του 2009 ξεπέρασαν τις 15.000 το 2012). Σταδιακά, όπως είπε, ανταγωνιστικοί κλάδοι προϊόντων όπως αυτοί των αγροτικών προϊόντων, της ιχθυοκαλλιέργειας, των τροφίμων & ποτών, των φαρμάκων και των δομικών υλικών αποδίδουν καρπούς. Τέλος, αναφέρθηκε στην εξαγωγική δραστηριότητα χωρών, αναλόγου μεγέθους της Ελλάδας, όπως η Πορτογαλία που οι εξαγωγές αποτελούν το 25% του ΑΕΠ της, η Ιρλανδία που οι εξαγωγές βρίσκονται στο 55%, το Βέλγιο που είναι στο 90% και η Ολλανδία στο 70%. 

Στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη δασοκομία, που από το 2009-2012 κινείται ανοδικά στο 2,8-3%, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 1,7%, αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Μελάς, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο ίδιος μάλιστα, τόνισε ότι για να αναπτυχθεί ο αγροδιατροφικός τομέας πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στις τιμές. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά και τις τρίτες χώρες, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στα οποία μπορούν να Δημήτρης Μελάς, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνσυμμετέχουν επαγγελματικές ή διεπαγγελματικές οργανώσεις που είναι αντιπροσωπευτικές των κλάδων. Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι από 1 έως 3 έτη και συμμετέχει κατά 50% η Ε.Ε., κατά 20% είναι εθνική η συμμετοχή και κατά το υπόλοιπο 20% οι δικαιούχοι. 

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτριος Ιατρίδης, Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τόνισε ότι «οι δυνατότητες των ελληνικών εξαγωγών, ιδιαίτερα στα αγροτικά προϊόντα, είναι, πραγματικά, απεριόριστες». «Στόχος μας είναι το 2020, η οικονομία μας να έχει μετασχηματιστεί πλήρως, με αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, με αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών μας, με πολλαπλασιασμό των εξαγωγών μας, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Πρόκειται για έμπρακτη στήριξη της στρατηγικής εξόδου της χώρας από την κρίση, με ενίσχυση και τόνωση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας στον αγροτικό χώρο». 

Στην πρώτη θεματική ενότητα «Ανάλυση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και στρατηγική των ελληνικών εξαγωγών» συμμετείχαν οι κ.κ. Δρ. Ν. Γεωργικόπουλος, Senior Research Fellow Centre of Planning & Economic Research (KEPE), Visiting Research Professor at New York University – Stern Business School, Δ. Λακασάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Ά. Λυμπέρης, Τελωνιακός Υπάλληλος, του Υπουργείου Οικονομικών, Α. Μακρανδρέου, Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων, Υπουργείο Εξωτερικών και Χ. Τσαρδανίδης, Διευθυντής  του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
 
Στην πρώτη θεματική ενότητα «Ανάλυση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και στρατηγική των ελληνικών εξαγωγών» συμμετείχαν οι κ.κ. Δρ. Ν. Γεωργικόπουλος, Senior Research Fellow Centre of Planning & Economic Research (KEPE), Visiting Research Professor at New York University - Stern Business School, Δ. Λακασάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Ά. Λυμπέρης, Τελωνιακός Υπάλληλος, του Υπουργείου Οικονομικών, Α. Μακρανδρέου, Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων, Υπουργείο Εξωτερικών και Χ. Τσαρδανίδης, Διευθυντής  του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών ΣχέσεωνΟ κ. Λακασάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος της Ελλάδας είναι να προέρχεται το 50% του ΑΕΠ της από την εξωστρέφεια μέχρι το 2020. Τόνισε επίσης ότι ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικός δεδομένου ότι το σημερινό ποσοστό βρίσκεται ήδη στο 27% με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να είναι στο 45%. Ο κ. Τσαρδανίδης μίλησε για την αντίφαση που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, να υπάρχει μεγάλη δυσκαμψία στη θεσμική αναδιοργάνωση και ταυτόχρονα να εμφανίζεται μεταρρυθμιστικός πυρετός χωρίς συγκεκριμένη στόχευση. 

Ο κ. Γεωργικόπουλος έθεσε ως μεγαλύτερο πρόβλημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων αυτό της χρηματοδότησης τους. Τόνισε ότι όλοι σχεδόν οι εξαγωγικοί κλάδοι δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς λόγω έλλειψης ρευστότητας, και ότι οι εξαγωγικές εταιρείες πρέπει να διατηρηθούν με το να βρεθούν τα απαιτούμενα γι’ αυτές κεφάλαια. Ο κ. Λυμπέρης μίλησε για την αναδιάρθρωση των τελωνείων με το νέο ενοποιημένο πληροφοριακό σύστημα τελωνείων να τίθεται σύντομα σε λειτουργία. Με αυτό θα επιτευχθούν πιο γρήγορες διαδικασίες εκτελωνισμού ακόμα καιμε ηλεκτρονική υποβολή των τιμολογίων.

Ο κ. Μακρανδρέου ανέφερε για τα γραφεία Ο.Ε.Υ. τα οποία εφαρμόζουν την οικονομική διπλωματία σε όλο τον κόσμο έχοντας αρμοδιότητα σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Επίσης βοηθούν στην δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό ενώ συμβάλλουν και στο rebranding της Ελλάδας εκτός συνόρων.          
 
Μεταξύ των ομιλητών που συμμετείχαν είναι και οι: Δημήτριος Ιατρίδης, Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
 
– Άγγελος Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ)
– Εύη Πασσά, Διευθύντρια, Διεύθυνση Συναλλακτικής Τραπεζικής Ομίλου ΕΤΕ
– Γρηγόρης Δημητριάδης, Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Συντονιστής για την Εθνική Στρατηγική Διευκόλυνσης του Εξωτερικού
– Αλέξανδρος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Factors
– Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)
– Βασίλης Χριστίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Euler Hermes Hellas
– Μαρία Παπαζαρκάδα, Aναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, Atradius Credit Insurance N.V., Ελληνικό Υποκατάστημα
– ΓιώργοΒεϊνόγλου, Business Development & Sales Director, Icon Platforms
– Δημήτηρης Καραβασίλης, Διευθύνων Σύμβουλος, DK Consultants
– Γιάννης Σαλαβόπουλος, Γραμματέας ΟΕΥ Α΄, (Πρεσβεία Βερολίνου), Υπουργείο Εξωτερικών
– Κώστας Μίχος, Προϊστάμενος Τμήματος Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών & Έρευνας, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
– ΑπόστολοςΤσούμπρης, Director, Head of Private Sector, Icap Management Consultants
– Μαγδαληνή Καρακόλη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ, Υπουργείο Εξωτερικών
– Δημήτρης Κουτσολιούτσος, Founder & CEO gineagrotis.gr
– Παναγιώτης Κουτσίκος, Πρόεδρος, Ελληνο-τουρκικό Επιμελητήριο & Ελληνο-βουλγαρικό Επιμελητήριο
– Δημήτρης Ζώμας, Σύμβουλος ΟΕΥ, Υπουργείο Εξωτερικών
– Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος, ΠΣΕ
– Εμμανουήλ Στάντζος, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ, Υπουργείο Εξωτερικών
– Ιωάννης Τσαμίχας, Πρόεδρος, Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Αθήνας
 
Η διοργάνωση των Exports Money Conference 2013, δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συμβολή των:
 
SPONSORS:
GOLD SPONSORS: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, DK CONSULTANTS
PANEL SPONSOR: ΟΑΕΠ
SILVER SPONSORS: EULER HERMES HELLAS, ΤΝΤ.
BRONZE SPONSORS: ΕΘΝΙΚΗ FACTORS, ΟΛΠ, ATRADIUS, AGROCAPITAL.GR, ICAP, ICON PLATFORMS, INNEWS.
DISTINGUISHED CORPORATE PARTICIPATION: EXPOAID
CORPORATE PARTICIPATIONS: ANTAEUS TRAVEL,BOEHRINGER,LRQA (Hellenic Lloyd’s S.A.)
ΧΟΡΗΓΟΣΒΡΑΒΕΙΟΥΑΡΓΩ: ΖΟΛΩΤΑΣ
PRINT SPONSOR: PRESSIOUS ARVANITIDIS
LIVE WEB CASTING SPONSOR: VDEL
COMMUNICATION PARTNER: IKON PORTER NOVELLI
 
 
UNDER THE AUSPICES OF:
·         Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ)
·         Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
·         Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
·         Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ)
·         Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ)
·         Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)
·         Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ)
·         Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)
·         Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ)
·         Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ)
·         Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ)
·         Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ)
·         Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου
·         Ελληνική Εταιρεία logistics
·         Σύνδεσμος Franchise της Ελλάδος
·         ΣΕΚΕΕ
·         Ελληνοκαναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο
·         Ελληνοιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο
·         Ελληνοκινεζικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
·         Ελληνο-αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης
·         Ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο
·         Ελληνοφινλανδικό Επιμελητήριο
·         Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο
·         Eλληνο-τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο
·         Ελληνοβουλγαρικό Επιμελητήριο
·         Επιμελητήριο Κιλκίς
·         Επιμελητήριο Έβρου
·         Επιμελητήριο Λάρισας
·         Επιμελητήριο Λευκάδας
·         Επιμελητήριο Ρεθύμνης
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τις κυρίες:
– Σοφία Βουλγαράκη, Communication & PR Manager, Ethos Media S.A., τηλ. 210 9984 901, voulgaraki.s@ethosmedia.eu
– Αθηνά Φραδέλου, Marketing & PR Manager Ethos Media S.A., τηλ. 210 9984 905, fradelou.a@ethosmedia.eu