Στηρίζει η πολιτεία τις ιδιωτικές συντάξεις

Σε ουσιαστικό διάλογο περνά η κυβέρνηση και η ασφαλιστική αγορά για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

 Το γεγονός και μόνο ότι η πολιτική ηγεσία του καθ΄ ύλην αρμοδίου υπουργείου, του Εργασίας, καθώς και ο διοικητής του ΙΚΑ – ΤΕΑΜ δήλωσαν παρόν σε συνέδριο με θέμα τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις συντάξεις και την υγεία, και πολύ περισσότερο ότι τοποθετήθηκαν ανοικτά υπέρ της συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών στη λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων και μέσω αυτών στη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων, καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει πλέον λάβει τις αποφάσεις της.

Τόσο ο υπουργός Εργασίας, κ. Ιωάννης Βρούτσης και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός, αλλά και ο διοικητής του ΙΚΑ – ΤΕΑΜ, κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τοποθετήθηκαν ανοικτά υπέρ των συνεργιών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις συντάξεις, αλλά και στην υγεία.

Όπως τόνισαν, τα Επαγγελματικά Ταμεία θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη χορήγησης ιδιωτικών συντάξεων, που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην κύρια – εγγυημένη σύνταξη, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών αγορών
Ανεξάρτητα όμως από τις επίσημες τοποθετήσεις των κυβερνητικών παραγόντων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του κ. Γεώργιου Βλασσόπουλου, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Ιδιωτικής Ασφάλισης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος αναλύοντας την πρόταση του Επιμελητηρίου για τις μελλοντικές σύνταξης, τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης του 2ου συνταξιοδοτικού πυλώνα ασφάλισης, τονίζοντας ότι το νέο καθεστώς θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
 
– Υποχρεωτική συμμετοχή για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
– Μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη εργαζόμενους.
– Εισφορές από εργοδότη και εργαζόμενο με σταδιακή μείωση υποχρεωτικών εισφορών του 1ου πυλώνα.
– Κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
– Αυστηρό εποπτικό πλαίσιο.
– Φορολογική αντιμετώπιση.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συντάξεων, Ζωής και Υγείας της ΕΑΕΕ, κ. Δημήτρης Μαζαράκης, τόνισε ότι για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, η υποχρεωτικότητα, τα φορολογικά κίνητρα, το ποσοστό των εισφορών, οι παροχές, οι εγγυήσεις, οι επενδυτικές επιλογές, ο φορέας, ο διαχωρισμός των κεφαλαίων από το συνταξιοδοτικό σχήμα και η εποπτεία.
 
Αναφερόμενος στο ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών στάθηκε στις υπηρεσίες που μπορούν να εξασφαλίσουν, όπως το πλήρες πακέτο υπηρεσιών, η επαγγελματική διαχείριση κεφαλαίων, οι ειδικά σχεδιασμένες επενδυτικές στρατηγικές, η μετατροπή του εφάπαξ κεφαλαίου σε σύνταξη, τα εξελιγμένα προγράμματα διανομής και πωλήσεων και η επικοινωνία και εκπαίδευση σε σωματεία, εργαζόμενους και εργοδότες.
 
Ως πλεονεκτήματα του κλάδου ανέφερε τη μακρά εμπειρία της αγοράς, τις διαφοροποιημένες επενδυτικές επιλογές χαμηλού κόστους, τη ρύθμιση του σχετικού ρίσκου, την προστασία έναντι στους κινδύνους της μακροβιότητας, την εκτεταμένη γεωγραφική κάλυψη των δικτύων και την ευκολία πρόσβασης στους λογαριασμούς.
 
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας και ότι ιδιαίτερα σήμερα, που η οικονομική ύφεση πλήττει τη χώρα μας, η λύση στο πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, διότι δημιουργεί άμεσες δημοσιονομικές επιπτώσεις. «Όμως όσο καθυστερούμε η λύση θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και επώδυνη» ανέφερε.