ΣΕΣΑΕ: Η πορεία και το έργο ογδόντα ετών

Τη συμβολή του ΣΕΣΑΕ στην ασφαλιστική αγορά μέσα από την πορεία του τα τελευταία ογδόντα χρόνια γιόρτασε ο σύνδεσμος χτες το απόγευμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Όπως ανέφερε ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, πρόεδρος του ΣΕΣΑΕ στόχος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης, ήταν να προβληθεί το έργο της διοίκησης και η ιστορία του συνδέσμου.

Για τα «έργα και τις ημέρες» του Συνδέσμου μίλησε ο κ. Νίκος Αδαμαντιάδης, που σκιαγράφησε τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτούργησε η αγορά μετά από το κραχ του ’29, την κατοχή και τον εμφύλιο έως και σήμερα και το σημαντικό ρόλο του συνδέσμου. Η ίδρυση του Συνδέσμου των Ελλάδι Εκπροσώπων Ασφαλιστικών εταιρειών γίνεται το 1933 όταν στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται κυρίως ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες που πέρα από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία έρχονται αντιμέτωπες με την ιδέα ενός φορέα μονοπωλιακής εκμετάλλευσης από το κράτος.

 Στη δεκαετία του ΄50 αναπτύσσονται -κυρίως στους κλάδους πυρός και θαλάσσιων ασφαλίσεων- 54 ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες και 86 ξένες που λειτουργούν σε ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο αλλά και σε καθεστώς άνισου ανταγωνισμού με τις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δεκαετία 1956-1966 στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 108 ασφαλιστικές εταιρείες, 8 εκ των οποίων ανήκουν σε τράπεζες και κατέχουν το 62,8% των ασφαλίστρων. Καταλυτική στάθηκε η συνέλευση του Συνδέσμου στις 29 Αυγούστου του 1967 όπου δημιουργήθηκε νέο ΔΣ με στόχο την κατάργηση του μονοπωλίου υπέρ των τραπεζών. Έτσι το 1970 οδηγούμαστε στο νόμο 400/70  περί ιδιωτικής επιχείρησης ασφαλίσεων, που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της ασφαλιστικής αγοράς στον καταναλωτή και την είσοδο των ασφαλιστικών στον τομέα των συντάξεων.

Ο κ. Α. Ραφαηλίδης, πρόεδρος της ΕΑΔΕ, μίλησε για τις επιπτώσεις που φέρνουν οι Πράξεις 30 και 31 του Διοικητή της ΤτΕ επισημαίνοντας ότι γίνεται από κοινού προσπάθεια, από ασφαλιστικές και διαμεσολαβούντες, να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Η  εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση ανθρώπων που έχουν συμβάλλει με το πολυετές έργο τους στην πορεία του Συνδέσμου. Ο κ. Θάνος Μελακοπίδης, Επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΣΑΕ απένειμε βραβεία στους κ.κ. Αντωνιάδη Γαβριήλ, Αποστολόπουλο, Μάνθο Σαλταβάνη, Θοδωρή Κοκκάλα, Γιώργο Κώτσαλο Λύχρο Θεόφιλο, Άλμπερτ Μπάρυ, Τάσο Παγώνη, Τζέραλντ Τέρνερ κ.α.